Yeet! Oe Ist?

Jenka Watteny

24/01/2022
jeugd

Sinds kort is Febe Demulder (26) jongerencoach in Lichtervelde. De functie jongerencoach gaat uit van het Huis van het Kind. Als jongere is het oké om soms niet oké te zijn. 


(Foto: Febe Demulder) 

Febe Demulder woont samen met haar verloofde, vier dwergkonijntjes en een golden retriever in Lichtervelde. Ze studeerde Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, een heel boeiende en leuke opleiding, maar eens ze startte als kinesitherapeut lag het haar toch wat minder. En dus maakte ze de switch naar de sociale sector, een sector waar ze zich helemaal in haar element voelt. 

Afgelopen zomer zag Febe online de vacature voor jongerencoach Lichtervelde, een functie die uitgaat van het Huis van het Kind. Het betreft een samenwerkingsverband waarbinnen verschillende organisaties samen zorgen voor een multidisciplinair, geïntegreerd en afgestemd aanbod ter ondersteuning van aanstaande gezinnen met kinderen en jongeren. Collega's Griet Serroels en Nele Sinnaeve focussen zich vooral op de kinderen en de ouders, Febe's focus ligt bij de jongeren. 

"Als jongerencoach wil ik er zijn voor de Lichterveldse jongeren,' zegt Febe, 'op de leuke en spannende maar ook minder mooie momenten in hun leven. Ik wil hen handvaten aanreiken om het hobbelige pad van hun jeugdig leven te bewandelen. Op zoek gaan naar hun behoeften, noden en talenten. Zo nodig op weg helpen naar de juiste instanties om te voldoen aan hun behoeften. Indien het even moeilijk gaat ben ik er om een luisterend oor te bieden of om hun leven af en toe eens ondersteboven te houden, zodat we samen kunnen kijken of er meer in zit. Het moet ook niet altijd zo serieus zijn, samen leuke activiteiten doen, een praatje slaan, een gezelschapsspel spelen, alles is mogelijk zolang het de jongeren maar ten goede komt."

'YEET!' of 'Y.outh wE.ll-being supporT is de naam van het project waar het Huis van het Kind momenteel mee aan de slag is: extra inzetten op het versterken van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren. Febe voegde er zelf 'Oe ist?' aan toe. "Hiermee wil ik het taboe verbreken rond mentaal welzijn onder de jongeren. Zonder vooroordelen, zonder schaamte, zonder verplichtingen. Want het is oké om soms niet oké te zijn. De coronacrisis maakt het de jongeren niet makkelijk maar het is bewonderenswaardig hoe ze zich er door spartelen. Ze mogen trots zijn op zichzelf. En moesten ze toch nood hebben aan een babbel, een leuke activiteit of hebben ze zelf een leuk idee om Lichtervelde jongerenproof te maken kunnen ze steeds contact opnemen via sociale media."

"De jeugd is de toekomst," geeft Febe mee, "en daar moeten we zorg voor dragen. Ik opteer er voor om de jongeren te laten mee bepalen hoe ik mijn functie als jongerencoach kan invullen. Hiervoor loopt op dit moment een online bevraging naar de verschillende aspecten van het jong zijn, wat de jongeren missen in Lichtervelde om 100 % jong te kunnen zijn. Mijn insteek is: door en voor de jongeren."

Meer info: 

Facebook: Febe Jongerencoach

Instagram: febe.jongerencoachlichtervelde

https://forms.gle/oQvzAT7gRhp9EaLJ6