Petra Demoen (49) woont in de Essestraat 38 in Lichtervelde en werkt als hoofdverpleegkundige in AZ Delta. Zij adopteerde Romeo, een brave labrador die werd opgeleid tot blindengeleidehond. Romeo werd uit een nest gekozen samen met zijn zus. De training werd gestart maar helaas voldeed hij uiteindelijk niet. Petra adopteerde de hond, en zamelt daarnaast dopjes in voor de organisatie 'Vrienden der Blinden'. Terwijl zij haar verhaal doet, komt de lieve Romeo aangewandeld, hij brengt zijn deken zelf mee en gaat er rustig naast ons op liggen.
Aan het werk in AZ Delta, winkelen in de Ikea
Petra: "Zes jaar geleden stierf één van onze Jack Russels en ik wilde een nieuwe hond. Toevallig tijdens een wandeling zag ik een slechtziende jongen stappen met een blindengeleidehond. Ik heb hem wat meer uitleg gevraagd en kwam zo op de site terecht van 'Vrienden der blinden', met de bedoeling een gepensioneerde hond te adopteren. Na ongeveer tien jaar gaat een blindengeleidehond op pensioen. Het is knap wat die honden kunnen, heel indrukwekkend. Er is ook de mogelijkheid zelf een puppy in huis te nemen tot aan de leeftijd van ongeveer 12 à 14 maanden en die onder toezicht van 'Vrienden der Blinden' de basis aan te leren. Het is niet de bedoeling dat je de hond alles aanleert, maar wel dat hij zich kan handhaven en blijven focussen in allerhande situaties. Zo nam ik de hond mee in de bus, naar Ikea, wandelen langs een drukke baan, naar de winkel, de bakker maar ook naar mijn werk in het ziekenhuis. De beste therapie die je kan bedenken! Het gebruik van pijnstillers daalt drastisch met een hond rond de patiënten. Iedereen was zot van Romeo. Een blindengeleidehond mag nergens geweigerd worden. Uiteindelijk, als alles goed gaat het eerste jaar krijgt de hond verder een intensieve training in Koksijde samen met zijn geselecteerde baasje."
Herplaatsing
Romeo was tot aan zijn acht maanden bij een ander gezin, maar werd herplaatst bij Petra. Het was snel duidelijk dat Romeo dit werk niet graag deed. Petra: "De organisatie staat daar heel respectvol tegenover. Ze hebben een doel voor ogen: een hond afleveren, want het kost uiteindelijk veel geld. Maar ze zitten ook in met het welzijn van de hond. Als de hond het zelf niet wil, heeft het geen zin. Op de duur wordt de hond depressief of zelfs agressief. Van zodra ik het rode trainingsvest uithaalde zag je Romeo al verdrietig kijken. 'Vrienden de Blinden' probeert de hond eventueel in te zetten bij bejaarden om kasten te openen of dingen te halen, dat bleek ook voor Romeo niet weggelegd. Het pleeggezin krijgt dan als eerste de kans de hond te adopteren."
Dopjesactie
'Vrienden der Blinden' stelt de hond gratis ter beschikking van de gebruiker. Eén hond kost tot 25 000 euro. De helft van het bedrag krijgen ze van het 'Vlaams agentschap voor Personen met een Handicap' (VAPH), de andere helft moet het centrum zelf zien te verdienen. Dat doen ze onder meer door het verzamelen van dopjes. Deze dopjes worden versnipperd, gesmolten en verwerkt tot korrels die dienen als grondstof om nieuwe producten te maken. Op www.vriendenderblinden.be vind je onder andere meer informatie over welke dopjes geschikt zijn en welke niet.
Wie dopjes heeft mag deze bij Petra afgeven in de Essestraat 38 in Lichtervelde.