Vive Gilbert Desmet

Patrick Demarest

04/11/2021
Actua

Gilbert Desmet werd, naar aanleiding van zijn negentigste verjaardag, in februari 2021 ereburger van Lichtervelde. Om dit ereburgerschap waardig af te sluiten organiseert het comité een tweedaagse in Cultuurhuis De Keizer op 18 en 19 november. TERF, de erfgoedcel van Mid-West ondersteunt het gebeuren.

Op donderdag 18 november herneemt De Filmbende de film die ze over Gilbert maakte omwille van de vele vraag die er nog was. ‘Het hart van een echte kampioen’ wordt getoond om 20 uur. Deuren gaan open om 19.15 uur. Kaarten zijn te koop in de bibliotheek, op de dienst cultuur van het gemeentehuis, bij bakkerij Ignace in de Ketelbuiserstraat, of via hartvaneenkampioen@gmail.com, aan vijf euro.


Vrijdag 19 november wordt ‘Vive Gilbert’ georganiseerd, VRT-journalist Johny Vansevenant is presentator. Hij brengt interessante beelden uit het VRT-archief mee en leidt een aantal panelgesprekken. Het eerste panel bestaat uit jonge wielrenners met een band met Lichtervelde. Een tweede panel bestaat uit generatiegenoten van Gilbert. Tot slot is er een panelgesprek met Gilbert en Maria zelf, samen met de burgemeester. Tussendoor zijn er optredens van Henk Cnockaert, Hans Roelens en Henk Bouquez die een drietal sketches brengen over het leven van Gilbert. Mario Schreel zorg voor muziek en er is een huisorkest met plaatselijke muzikanten. Frans Vanzieleghem brengt zijn gelegenheidsmuziek en Patrick Cornillie zorgt voor een vleugje poëzie. Kaarten hiervoor kosten tien euro en zijn te koop in de bibliotheek en de dienst cultuur van het gemeentehuis.