Vief: 65 tips om afval te verminderen

Jenka Watteny

12/03/2022
vereniging

Na enkele maanden inactiviteit kon Vief Lichtervelde op 28 februari de leden terug verwelkomen voor een nieuwe activiteit: 65 tips om afval te verminderen. 

Mieke Bourgois, diëtiste, was de spreekster. "We leven in een wegwerpmaatschappij en beseffen dat wel maar we doen er onbewust aan mee," aldus voorzitter Noël Vlaemynck.

Er werden tips gegeven zoals aankoop van plasticflessen vervangen door glazen flessen. Glazen bokalen sparen om zelfgemaakte confituur in te vullen. Doelbewuster kopen en betere kwaliteit die langer meegaat, vooral wat betreft kledij en schoenen. Ook internet aankopen moeten worden aangepakt omwille van de impact op het milieu. 

"De voordracht deed ons beseffen dat het zo niet verder kan. Een Belg produceert gemiddeld 513 kilogram afval per persoon. Mieke deed nog een warme oproep om plastiekdopjes van flessen water, cola, melk, chocopotten en wasproducten te sparen zodat Vief Lichtervelde deze kan inzamelen voor de opleiding van een blindgeleide hond. Deze opleiding kost 25 000 euro. Iedereen mag zijn dopjes binnenbrengen op de vergadering of bij de voorzitter thuis."