Veiling brengt 3000 euro op

Patrick Demarest

13/11/2021
vereniging

In het voorjaar van 2020 hield supportersclub Blauw Wit van KFC Lichtervelde een speciale veiling. Spelers konden gekocht worden om een uur te komen klussen. Deze veiling werd georganiseerd als steun aan voetbalploeg De Koutershotters uit Kortemark. Er werd een bedrag opgehaald van 3000 euro. Op zondag 7 november werd de cheque overhandigd.


De Koutershotters is een voetbalploeg die zich richt naar kinderen met een motorische beperking, vanaf de leeftijd van vijf jaar. De ploeg is ontstaan in sporthal De Kouter in Kortemark.

G-voetbal is voetbal maar met aangepaste spelregels en aangepaste trainingen op maat van de deelnemers. In 2017 kwam er op facebook een open brief van een papa van twee kindjes met een fysieke beperking die vroeg of er kinderen waren die tweewekelijks in Kortemark wilden mee voetballen met hen. Peter Declerck reageerde hier op of ze een trainer zochten. Peter was enkele jaren alleen trainer met de hulp van enkele ouders maar sinds een tweetal jaar is er een tweede trainer, Jari Deceuninck. "De sterkte van de club is een sterk bestuur en de samenhorigheid tussen spelers en ouders", vertelt Peter.


In België zijn er negen ploegen voor kinderen met een fysieke beperking waarvan twee in West-Vlaanderen, Oostkamp en de Koutershotters. Voetbalploegen vinden voor kinderen met een fysieke beperking is niet makkelijk. Oefenmatchen spelen ze meestal tegen ploegen met kinderen met een mentale beperking. De ploeg werd als enige met een fysieke beperking uitgenodigd op het ‘Veliche tornooi’ van Zulte Waregem, ze speelden op het tornooi van Mandel United en enkele matchen tegen de voetbalkraks van Club Brugge.


Met het bedrag dat werd opgehaald met de veiling van KFC Lichtervelde wil de club vooral inspelen op de verdere uitbouw. Aankopen van aangepast sportmateriaal, teambuilding en allerlei activiteiten organiseren. Eventueel in de toekomst een eigen tornooi oprichten, de plannen zijn er maar zitten nog in de ontwikkelingsfase. De Koutershotters willen vooral aantonen dat voetbal en sport in het algemeen kan voor mensen met een fysieke beperking.


De Koutershotters bedanken de mensen van KFC Lichtervelde voor hun initiatief. N.a.v. een YouTube film na een interview van Eleven Sports nam KFC Lichtervelde met hen contact op en bekeken ze wat ze voor de ploeg konden doen. Voor de match van de eerste ploeg mochten de Koutershotters hun voetbalkunsten aan het publiek tonen. De spelersveiling na de match was een onverhoopt succes. Peter en de Koutershotters hebben KFC Lichtervelde ervaren als een club met een warm hart.


De ploeg is actief op zoek naar kinesisten om tips aan te vragen naar loopoefeningen toe aangepast aan de doelgroep.

Peter en de Koutershotters hopen dat er in de toekomst meer ploegen worden opgericht voor mensen met cerebral palsy. Eén jonge speler droomde ervan eens naar Club Brugge te gaan. De club werd gecontacteerd door de mensen van Club Brugge maar hoorden er verder niks meer van. Ze blijven hopen dat ze hen dan ook niet vergeten zijn.

Nieuwe spelers zijn altijd welkom, enige criteria is dat het kinderen zijn met een fysieke beperking. Je vindt de Koutershotter terug via facebook, De Koutershotters algemeen.