Vacature misdienaar

Patrick Demarest

23/12/2021
Actua

De Pastorale Eenheid Sint-Margaretha is op zoek naar nieuwe misdienaars. We gingen voor meer uitleg hierover langs bij Thea Levrouw (25), de parochie-assistente in Lichtervelde en Zwevezele. Ze studeerde godsdienstwetenschappen in Leuven en deed er een masteropleiding pastoraal werk bovenop. Thea is samen met de priester en het team verantwoordelijk voor wat er gebeurt in de pastorale eenheid, onder andere bij de eerste communie en het vormsel, de voorbereiding van begrafenissen en de gebedsdienst.

"We hebben heel goeie vrijwilligers in Lichtervelde, zoals bij de organisatie van het eerste communie en het vormsel. Er was een mooie groep misdienaars maar enkelen zijn gestopt," zegt Thea, "je kan instappen vanaf het derde leerjaar. De kinderen staan er nooit alleen voor, maar werken in een groepje."

De taken van een misdienaar gaan van het vasthouden van de kaars tijdens het evangelie en de communie, misblaadjes uitdelen (buiten corona-tijden), wijn en hosties op het altaar zetten, wierook aanbrengen, de bel rinkelen als de priester de hostie en wijn omhoog doet tot alles afruimen na de communie.

"Buiten de eucharistieviering organiseren we activiteiten zodat de groep elkaar goed leert kennen. Onlangs maakten we adventskransen, met Pasen is er een paasontbijt samen met de ouders en broers of zussen, tijdens corona deden we een online quiz, we gaan schaatsen, zwemmen, we zijn al eens op kamp geweest. Er staat geen maximumleeftijd op, zelf stopte ik aan achttien jaar," zegt Thea, "het moment dat ik in Leuven ging studeren."

Het profiel van een misdienaar?

"We zoeken gemotiveerde kinderen, die het graag doen. We willen dat ze zich goed voelen in de groep, dat ze zichzelf kunnen zijn en zich gewaardeerd voelen."

Interesse om te starten als misdienaar? Kijk dan zeker eens op de site,

www.pastorale-eenheid-sint-margaretha.be of op hun facebookpagina.