Els Denolf, centrumleider van LDC De Ploeg deelde er de soep uit.
‘Mensen samenbrengen en een babbel slaan, dat is het voornaamste doel van deze actie,’ zei Els Denolf, ‘in de zomer doen we ongeveer hetzelfde maar dan in een bepaalde wijk en met koffie. Het coronagebeuren heeft op veel vlakken mensen een negatieve duw gegeven, velen raakten geïsoleerd. Het thema ‘samen veerkrachtig’, geldt niet alleen deze week, maar het ganse jaar door. Wat ik zie is dat niet alleen samen veerkrachtig geldt, maar dat mensen zelf ook echt veerkrachtig zijn. Nu alles zo’n beetje normaler wordt, neemt men de draad op als voorheen, we hebben het doorstaan, het ergste is hopelijk voorbij, we kunnen weer verder.’
Het voornaamste doel van LDC De Ploeg is zorgen voor ‘zorgzame buurten’, mensen zo lang mogelijk thuishouden met zinvolle dagbesteding. Vrijwilligers die een hobby hebben en deze kennis willen doorgeven. ‘Een zorgzame buurt is er één waar buren voor elkaar zorgen. Door bijvoorbeeld de rolluiken op te trekken ’s ochtends of de vuilniszakken buiten te zetten. Er zijn zoveel manieren waarop men elkaar kan helpen,’ zegt Els.
Vóór de week van de geestelijke gezondheidszorg werd een oproep gedaan vanuit LDC De Ploeg naar bankambassadeurs, ambassadeurs die een zitbank in de buurt mochten kiezen en buren uitnodigen om gezellig bij te babbelen. Dat was geen groot succes, en volgens één van de soepeters ligt dat deels aan het feit dat er te weinig banken zijn in Lichtervelde. Els Denolf erkent het probleem, en er wordt een buurtanalyse opgemaakt waarin wordt gezocht wat er tekort is en waar verbetering kan doorgevoerd worden.