Sam Goethals Hoef en Vacht

Jenka Watteny

24/11/2022
Bedrijf

Sinds kort kan je in Lichtervelde terecht bij Sam Goethals voor het scheren en bekappen van paarden en pony’s, en het bekappen van paarden, pony’s, geiten, schapen en ezels. Daarnaast schoolt hij zich bij tot hoefsmid. 


Sam Goethals (19) woont in de Brugsebaan 5 in Lichtervelde, en is de zoon van Hans Goethals en Tine Ramon. Hij studeerde dierenzorg in het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut in Roeselare, volgde er een zevende jaar hoef en vacht en nu een extra jaar voor hoefsmid in Syntra West. Sinds begin oktober laatsleden startte hij met hoef- en vachtverzorging.

Vanwaar deze keuze?

Sam: Ik ben erg geïnteresseerd in dieren. Vooral de paardensport spreekt mij aan. Ik doe mee aan wedstrijden jumping en ben actief bij een paardenclub in Torhout. Ik ben zelf nogal chaotisch van aard, maar op de één of andere manier word ik rond de paarden rustiger en anderzijds worden zij rustiger als ik bij hen ben. 

Wat moeten we ons voorstellen bij bekappen en scheren? 

Sam: Bekappen is rond de hoef werken. Je kan het vergelijken met nagels kort knippen bij mensen. Dit gebeurt vooral in de warmere maanden, als het paard meer uit de stal komt om ermee te rijden. In de winter is het drukker in het scheren. Het scheren is vooral bij sportpaarden. We scheren de haren af tot op drie millimeter, dit omdat het er mooier uitziet maar ook voor de gezondheid van het paard. Een paard heeft veel haar, wat langer nat blijft waardoor ze er ziek van kunnen worden. Het wordt ook gedaan bij oude of chronisch zieke paarden, die moeilijkheden hebben met het verharen. Op vraag scheer ik zonder verdoving. Er is vaardigheid, feeling en een natuurlijke rust voor nodig, want een jong paard is nogal schrikachtig. Je moet ze stil proberen te houden maar je mag ze niet bang maken. 

Een afspraak maken bij Sam Goethals kan op het nummer 0489 18 34 03. Je kan hem volgen op Instagram en op facebook (sam_goethals_hoef_en_vacht).