Open monumentendag

Jenka Watteny

04/09/2024
Cultuur

Het thema van Open Monumentendag 2024 is ‘En Route’. Traditioneel wordt deze georganiseerd op de tweede zondag van september. In Lichtervelde worden Feldpostkaarten, oldtimers en een tentoonstelling rond het Lichtervelds station voorgesteld. Van 10 tot 18 uur is er een gelegenheidsbar in LDC De Ploeg. 


Luc Haeghebaert, secretaris Heemkundige Kring Karel Vandepoele

"Feldpostkaarten werden in de Eerste Wereldoorlog door Duitse soldaten vanuit onze regio naar huis gestuurd. Die kaarten bevatten meestal niet veel informatie, maar af en toe staan er toch dingen in die ons wat kunnen bijbrengen over de oorlogsomstandigheden. Daarnaast hebben we postkaarten en foto’s uitgezocht met een link naar mobiliteit, en er is een tentoonstellingspaneel gewijd aan ons station. Deze panelen staan opgesteld in LDC De Ploeg. De tentoonstelling blijft daarna nog staan tot 18 september."

Aan de tentoonstelling is een lezing gekoppeld door voorzitter van de heemkring Filip Van Devyvere op woensdag 11 september in LDC De Ploeg om 20 uur. De toegang is gratis, na de lezing is er een geleid bezoek aan de tentoonstelling.

Praktisch 

Open Monumentendag 2024 met als thema ‘En Route’ vindt plaats op zondag 8 september. Van 10 tot 18 uur is een gelegenheidsbar open in de centrale locatie LDC De Ploeg, Statiestraat 80, Lichtervelde. Van 10.30 tot 12 uur houden jeugdensembles JEL en Ferventis een aperitiefconcert. Tijdens Open Monumentendag staan oldtimers van Lichterveldenaren opgesteld op de parking aan LDC De Ploeg.