Nieuwe, hedendaagse bibliotheek

Jenka Watteny

08/07/2022
Cultuur

In het gemeentelijk meerjarenplan staat vermeld dat Lichtervelde een breed spectrum aan vrijetijdsmogelijkheden op het vlak van cultuurbeleving, sport, recreatie en toerisme moet aanbieden. Eén van de actiepunten hiervoor is het bouwen van een nieuwe bibliotheek die hedendaags is en tegemoet komt aan de noden van de burgers. De huidige bibliotheek dateert van 1993.  

Burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn vertelde dat de gemeente de eerste stappen hiervoor al zette. Er is een locatie gekozen op de aangekochte grond van de gewezen site Denys in de Statiestraat, gelegen vlak naast het dienstencentrum De Ploeg. Daar zou een nieuwe vleugel aangebouwd worden waar onder meer de bibliotheek een onderkomen vindt. In het beleidsplan is hiervoor in 2025 een budget ingeschreven. Het is de bedoeling dat er een intense samenwerking wordt opgezet tussen de bib en het dienstencentrum, zowel op educatief, ontspannings- en cultuurgebied. 

Participatie van de Lichterveldenaren

De bibliotheekraad, de cultuurraad en andere adviesraden zullen betrokken worden in het participatietraject. In de bibliotheek zelf komt een moodboard waar bezoekers tips kunnen achterlaten. Ook de scholen zullen betrokken worden, eventueel is het plan hiervoor te werken met Lego. Er volgen bezoeken aan recent nieuwgebouwde bibliotheken om inspiratie op te doen. En uiteraard worden de leden van de bib zelf betrokken, maar ook niet-leden kunnen aangeven wat hen bijvoorbeeld tegenhoudt om de bib te bezoeken. 

Bibliotheekbevraging

In kader van de wensen van de bibliotheekbezoekers werd een bevraging gehouden waar onder meer gepeild werd naar de zaken waaraan de nieuw geplande bibliotheek zou moeten voldoen. Op nummer één stond met stip de vraag naar voldoende ruimte. Verder waren onder andere een stille ruimte, de collectie, openingsuren, voldoende licht, voldoende toegankelijk voor iedereen, meer parkeergelegenheid en gezellige inrichting punten die vaak naar voor kwamen. 

In de huidige bibliotheek, die dateert van 1993 zal de kunstacademie (SASK) komen.