Nieuw pand Oxfam Wereldwinkel in Marktstraat 62

Patrick Demarest

25/03/2021
Actua

Oxfam Wereldwinkel verhuist in het weekend van 12-13 juni naar een nieuwe locatie: Marktstraat 62. 

Kris Vandenbussche: "Het lijkt misschien wat vreemd in deze Corona-tijden, maar OWW Lichtervelde wil – of misschien beter,  moet - uitbreken. De huurovereenkomst van onze vaste stek in de Marktstraat 26 verloopt na 18 jaar. Het werd uitkijken naar een nieuwe locatie. Een grondige zoektocht bracht ons naar de Marktstraat….. 62. Dat is het hoekhuis aan de Middenstraat, waar vroeger een Kebab-zaak was gehuisvest en in een nog verder verleden een kledingzaak."

Beleefwinkel

"Vanaf het begin van onze zoektocht was het duidelijk dat wij iets meer wilden dan enkel de verhuis van de winkelactiviteiten. Het nieuwe pand biedt hiertoe bijkomende troeven. Doordat de ruimte werd ingericht als café, zien wij de mogelijkheid om een koffiehoek-belevingsplek-ontmoetingsplaats te ontwikkelen. Bezoekers kunnen onze producten ontdekken én proeven in een gezellige kader. Men kan er tot rust komen bij een kopje koffie, een fairtrade gebakje, de nieuwste wereldwijn, een verfrissend theedrankje. We zetten hierbij in op het verbindend vermogen van zo’n laagdrempelige ontmoetingsplaats. Toevallige passanten kunnen er op verhaal komen maar kunnen ook kennis maken met het verhaal van onze partners in hun strijd voor een eerlijk inkomen."

"Maar ook buiten de winkelmomenten leent de locatie zich om nieuwe activiteiten te ontplooien. Daar willen wij ten volle op inzetten. Hiervoor is gekozen voor mobiel winkelmeubilair. Zo creëren we een plaats voor ontmoeting. Dit kan in de vorm van een cocktailavond, een veggie-tasting, een thee-degustatie en zoveel meer. "

Vergaderaccomodatie

"Bijkomende troef is de vergaderaccomodatie op het tweede verdiep. Deze willen wij ter beschikking stellen aan organisaties die op zoek zijn naar een gezellig onderkomen. Het schept ook mogelijkheden voor nieuwe samenwerkingen. Wij stellen ons en onze accommodatie graag open voor iedereen die een initiatief wil ontwikkelen en organiseren rond duurzaamheid, community-building, (internationale) solidariteit, korte keten,… Kortom thema’s die tot ons DNA behoren en waar wij gezamenlijk willen rond samenwerken. Ideeën die nu reeds wat vorm krijgen is een closet-sale (hype naam voor kledijruilbeurs of kleerkastverkoop/ruil), repair-café, gezelschapspelennamiddag,…."

Winkel 2.0.

"Maar in de eerste plaats blijven wij nog steeds een winkel waar onze producten uit eerlijke handel alle aandacht krijgen. Er is de mogelijkheid om deze producten op een mooiere en aangenamere manier te presenteren. Onze partners, de vele producenten die samen met ons strijden tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid, verdienen dit. Voor de klant of toevallige bezoeker wordt het een nieuwe winkelervaring waarbij de verschillende productengroepen beter uit de verf komen en het verhaal achter het product een duidelijk plaats krijgt."

"Wij leggen de ambities hoog om van de Wereldwinkel 2.0. een centrum te maken waar mensen elkaar kunnen vinden rond een aantal waarden zoals duurzaamheid, solidariteit, verbondenheid, inclusiviteit en lokale verankering. Zo werken wij samen met een lokale standenbouwer om de totale inrichting onder handen te nemen. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van recup-materiaal voor onze meubels en andere interieuraccenten."

Werk aan de (wereld)winkel

"Maar wij beseffen dat wij dit niet alleen kunnen doen. Onze stevige vrijwilligersgroep heeft nu reeds de handen vol met de huidige werking. Willen wij deze uitbreiden, dan zullen nieuwe handen meer dan welkom zijn. De uitdagingen als (nieuwe) vrijwilliger zijn haast onuitputtelijk. Naast de vele boeiende taken die men zelfstandig of in groep kan uitvoeren, zoeken wij naar mensen die de nieuwe activiteiten willen uitbouwen. Als vrijwilliger kan dit om een éénmalige engagement van een avond of activiteit gaan maar kan ook op duurzame wijze ingevuld worden. Eén mailtje, berichtje op FB of telefoontje naar ons volstaat om een nieuwe wereld te laten opengaan."
Mail naar: oww.lichtervelde@gmail.com

Opening

"Corona maakt de voorbereiding en verhuis er niet gemakkelijker op, maar de opening van de winkel is voorzien voor het weekend van 12 & 13 juni 2021. We hopen tegen dan op versoepeling van de maatregelen zodat wij vanaf het openingsweekend massaal onze klanten en bezoekers in ons nieuw pand kunnen ontvangen."