"Natuurlijk heb ik nog ambitie!"

Patrick Demarest

14/01/2021
interview/reeks

Corona legt het (amateur)voetbal stil, corona teistert het onderwijs. Rudi Verkempinck, lesgever in VILO Ter Borcht en voetbaltrainer, verbindt naadloos onderwijs en voetbal. Ook al is er op dit ogenblik even geen voetbal voor Rudi, hij blijft het in- en uitademen. Een babbel over voetbal, corona en ambitie..

(Foto Veronique Bruyneel)

 
Rudi Verkempinck (54) is gehuwd met Veronique Bruyneel en samen hebben ze dochter Axelle. Rudi kan zich dit jaar volop toeleggen op zijn job als lesgever in VILO Ter Borcht want nadat hij Westhoek van de degradatie behoedde, is er nu even - uiteraard door corona- geen voetbal.
 
Wat was je mooiste periode als voetbaltrainer?
Rudi: "Voor alle periodes moet een mens dankbaar zijn !! Ook op amateurvlak waren er heel mooie momenten: kampioen met Red Star Waasland in 3 klasse,  periodekampioen met Vigor Hamme in 2de klasse. Op een hoger niveau was er de bekerfinale met Cercle, Play-of  1 met KV Kortrijk.  Er zijn er zo veel geweest."
"Op professioneel vlak vond ik de hoogste werkvoldoening bij FC Brugge.  2011, de opstart met Verhaeghe en Mannaert ...no sweat no glory.  De steun die ik kreeg als interim hoofdcoach tijdens de Europa League match in Birmingham ( 2-2) . Meer dan 4000 mensen van Brugge mee!"
"Samen met Christoph Daum in het buitenland werken, waren priceless momenten: Turkije met Bursaspor ( topmatchen in Istanbul tegen de grote ploegen zoals Besiktas). In Roemeniƫ kunnen werken met de nationale ploeg. Iets speciaals, voor een land werken. Polen met Lewandowski te sterk. Beste diepe spits die ik heb gezien in mijn 30 jaar als coach."
" Het is dus heel moeilijk om momenten te kiezen. Het geluk ligt soms in de kleine dingen, vriendschap, samen moeilijkheden overwinnen. Ik kan mijn gezin alleen maar dankbaar zijn , dat ze mij al die jaren hebben gesteund. Over deze vraag kan ik eigenlijk een boek schrijven..."
 
En dan is er nu...Ter Borcht!
Rudi: "Ik geef sinds 1991 les in de sportschool Meulebeke. Bij grote ploegen nam ik verlof zonder wedde. Maar ik ben altijd verbonden gebleven met VILO. In 2016 heb ik een boek geschreven over 50 jaar VILO. Ik ben hoofdverantwoordelijke voor optie voetbal. Ik geef ook sportwetenschappelijke vakken zoals anatomie, fysiologie en trainingsleer. 1/4 theorie -- 3/4 praktijk LO ( balsport en voetbal)."
Wat is de invloed van corona op het lesgeven?
Rudi: "Wij zijn de enige school in Vlaanderen die voltijds live les geeft. Door het verplicht internaat en een bubbelsysteem kregen we daarvoor toestemming. Jongeren hebben bij ons nog de connectie, socialisatie, wat echt zuurstof is voor de mensen. We zijn het allemaal beu die afzonderingsmaatregelen."
Wat is de invloed van corona op je trainerschap?
Rudi: "Grote invloed, in deze omstandigheden is het zo moeilijk. Op amateurvlak onmogelijk. Profspelers blijven maar doorgaan, wat veel mensen niet ethisch vinden. Maar profoetbal is grote business. The show must go on ... "
Wat is je ambitie in het voetbal nog?
Rudi: "Ik ben eerst en vooral dankbaar voor wat ik al heb mogen meemaken.  Wat de toekomst brengt, weet ik niet. Ik voel mij nu op mijn sterkst, ervaring in coaching is belangrijk. Ik was ooit de jongste coach in eerste klasse als 30- jarige. Maar ervaring komt met de jaren. Vooral op psychologisch vlak kan er veel winst gemaakt worden . Tactisch, technisch en fysiek kunnen veel coaches goed werken, het mentale luik is echter iets dat je als coach moet leren. Door ervaring word je rustiger en neemt de emotionele intelligentie toe. Coachen is heel complex en stopt nooit. Blijven ontwikkelen, evolueren en openstaan voor nieuwe dingen is de opdracht! Mijn ambitie is nog steeds brandend om in het voetbal door te gaan. "

(Foto Veronique Bruyneel)

Wat is volgens jou het mooiste plekje in Lichtervelde?
Rudi: " LIGHTERFIELD IS EEN BRUISENDE gemeente. Toffe middenstand. De Boksneuze met het trainingszaaltje dat stinkt naar het zweet, vind ik wel speciaal. Het landelijk uitzicht aan de Huwynsbossen op Lichtervelde... Mijn favoriete plaats waar ik heel veel naar toe ga is echter Groenhove in Torhout. Ik heb een bordercollie waarmee ik train en daar is er plaats zat."