Najaarscampagne 11.11.11 in teken van klimaatrechtvaardigheid

Jenka Watteny

04/10/2022
vereniging

De klimaatcrisis raakt niet iedereen even hard, stelt 11.11.11. De grootste gevolgen raken vooral de mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn en die weinig middelen hebben om er iets aan te doen. Daarom wil 11.11.11 de overheid wakker schudden. 


“De blikvanger van de campagne is ongetwijfeld het repaircafé,” vertelt Kris Vandenbussche, “duurzamer omspringen met onze goederen is een deel van het antwoord op de klimaatuitdagingen. Het concept is eenvoudig: je brengt jouw defect klein huishoudelijk toestel, kledij, fiets, … mee en onze techniekers herstellen het ter plaatse.” 

Praktisch:

- Op zondag 23 oktober stapt 11.11.11 mee in de klimaatmars in Brussel. “Iedereen is uitgenodigd om mee te gaan,” zegt Kris, “we vertrekken aan het station van Lichtervelde om 11.15 uur. Voorafgegaan aan deze mars, organiseren we een minimars op vrijdag 21 oktober om 15 uur aan de markt met alle Lichterveldse scholen. De scholen kregen de uitdaging om een slogan, spandoek, gedicht, affiche te ontwerpen rond het thema. De origineelste stukken worden zondag meegedragen op de klimaatmars.”

- Creatievelingen kunnen zich uitleven met het schrijven van een klimaatgedicht. Een professionele jury selecteert de mooiste, aangrijpendste, origineelste exemplaren. Er is ook een publieks- en een jeugdprijs (jonger dan 12 jaar). De wedstrijd is te volgen via social media en alle inzendingen worden op facebook gedeeld. Deelnemen kan door een gedicht in te dienen via elflichtervelde@gmail.com. De wedstrijd loop tot vrijdag 28 oktober 2022. De bekendmaking gebeurt op vrijdag 11 november om 11.11 uur. De gedichten worden ondertekend met een pseudoniem. In een tweede mail wordt gevraagd de gegevens door te geven (naam, adres, ...).

- Donderdag 3 november wordt de film ‘The Boy Who Harnesses the Wind’ uitgezonden in OC De Schouw. Toegangsprijs bedraagt 5 euro, kaarten te verkrijgen bij de medewerkers van 11.11.11, in het gemeentehuis en de Wereldwinkel.

- Repaircafé en fietstocht van ongeveer 60 kilometer op 11 november vanaf 9.30 uur in de M-zaal van de VBS ’t Vlot. Om 11.11 uur bekendmaking gedichten. 

Meer info: Elflichtervelde@gmail.com en via de facebookpagina Elfelfelf November.