Musical Academy voor kinderen

Patrick Demarest

05/09/2020
muziek

Vlaanderen is met vzw Podium C. een opleidingscentrum voor toneel- en musical rijker, want stichter-voorzitter en creatieve duizendpoot Stephanie Caset, wekt de ‘Musical Academy voor kinderen’ tot leven! Vanaf negen september 2020 start op woensdagnamiddag een volwaardige en professionele opleiding musical, die over een volledig schooljaar loopt.

Op de foto staan Lise Meeuws, Fien Muylle, Bo Verstichel, Ilias Vanhove, Aaron Willaert, Marvyn Vanbesien, Jessie Deschrijver, Megan Tytgat, Céline Deraeve, Sabine Perneel, Jana Minne, Charlotte Lauwych, Marie Verbrugghe, Manon Proot, Dylan Vandekerckhove, Stephanie Caset, Eline Daveloose, Philippe Laperre, Friedel Declercq.


Stephanie Caset (28), afkomstig van Lichtervelde maar nu residerende in Brugge, is een bezige bij met heel wat pijlen op haar boog. Stephanie is een jonge regisseuse die sinds 2010 haar hart verloor aan de amusementssector. Stephanie Studeerde af aan het Narafi, ‘Hogeschool voor Wetenschap en Kunst’ waar ze de richting ‘Film, Tv en Video’ volgde. Ze werkte enige tijd voor ‘Studio 100’ en is nu freelance regieassistente. Daarnaast kan ze al haar energie en creativiteit kwijt in het regisseren, organiseren en coachen van komische toneelstukken en musicals.

Coronaspook stemde ons tot nadenken

“De coronacrisis stemde ons tot nadenken, gezien de vele coronamaatregelen die elkaar in sneltempo opvolgden. Maar je voelde direct met de natte vinger, dat de cultuur-en evenementensector niet vlug zouden mogen heropstarten. Vandaar dat wij genoodzaakt waren de geplande Broadwaymusical 'Avenue Q' die op vrijdag 13 maart in première ging gaan in zaal Place 2Party, dienden te annuleren. Die staat nu geprogrammeerd op 22, 26 en 27 november. "

“Maar rust roest, vandaar dat we aan het brainstormen sloegen, wat resulteert in de start van een Musical Academy voor Kinderen op 9 september.”

Ondertussen zij ze nu al druk aan het repeteren voor ‘Oosterse Nacht’, een gloednieuwe spektakelshow die ze in februari 2021 op de planken willen brengen in OC De Schouw. Daarbij zit Stephanie zelf in de regiestoel. 

Musical Academy

 “Voor de academie noteren we reeds een 12-tal inschrijvingen en we kunnen gaan tot zo’n 25 leerlingen. Hier is dus nog plaats. De lessen vinden telkens op woensdagnamiddag plaats van 14 tot 16 uur".

De vzw Podium C. wil jongeren in Vlaanderen en zeker in het Houtland en Brugs Ommeland, warm maken voor de musical en trekt daarvoor resoluut de kaart van musicalopleidingen voor jongeren. “Ja, wij willen jongeren laten proeven van al het moois en fraais dat musical te bieden heeft”, lacht een enthousiaste Stephanie Caset. “De Musical Academy voor Kinderen is een traject dat een volledig schooljaar loopt en biedt plaats aan 25 kinderen. We willen er het individueel talent van de kinderen stimuleren en hen op een professionele manier de kneepjes van het vak wat dansen, zingen en acteren betreft bijbrengen”, vervolgt Stephanie Caset. “Zo willen we iedereen zijn eigen interesses verder laten uitbouwen, maar tegelijk ook laten proeven van een heel nieuwe wereld. We mikken op kinderen tussen 8 en 15 jaar en op het einde van het jaar brengen we alles samen in een grote musicalvoorstelling. Alle kinderen die deelnemen aan de Academy krijgen trouwens ook de kans om mee te werken aan toekomstige musicals van Podium C.” 


Professionele omkadering

De omkadering voor deze musicalopleiding bestaat uit mensen die zelf in het vak staan. Zo neemt Stephanie zelf de lessen dans en performance voor haar rekening, brengt Simon Defrancq de kids alles bij wat regie en scenario betreft en tekent Friedel Declercq voor zang en woord.

“Simon Defrancq, werd al vroeg gebeten door de toneelmicrobe. Hij volgde de opleiding Woord aan de Art’IZ kunstacademie en schreef voor zijn bachelorproef zelf een toneelstuk”, benadrukt Stephanie de kwaliteiten van Simon. “Hij regisseerde drie jaar lang bij de Emelgemse toneelvereniging Archontiko en zette dit jaar zijn eerste stappen in de musicalwereld met ‘Avenue Q’. Zijn professionele tijd besteedt hij in de klaslokalen van de middelbare school.”

“Friedel Declercq kreeg dan weer de muziek met de paplepel mee. Ze volgde tijdens haar kleuterjaren tot op heden les in de Art’iz, kunstacademie voor muziek en woord in Izegem”, duidt Stephanie nog. “Ze omschrijft zichzelf als een gedreven leerkracht met een passie voor zang, theater en dans en werd in 2008 geselecteerd voor een professionele zangopleiding bij studio 100, maar vond zichzelf in regionale musicals in de schouwburgen van Roeselare, Kortrijk, Brugge, Tielt, Izegem en Lichtervelde; waar ze al heel wat (hoofd)rollen

vertolkte.”

Inschrijven

Inschrijving voor de Musical Academy kost 290 euro/schooljaar. Er is een gratis proefles voorzien op  woensdag 9 september van 14 tot 16 uur. Inschrijven kan op www.podium-c.com.
(EVH)