Markant bestaat 70 jaar

Jenka Watteny

06/10/2022
vereniging

In 1952 startte Markant onder de naam CMBV, de Christelijke Middenstands- en Burgervrouwen. Nu, 70 naar later, na twee moeilijke jaren door corona, staat Markant er nog steeds, sterker dan ooit. 


Joke Van Doorne: “Er werd gestart met een kleine groep leden, veel activiteiten gingen door in het huis van een bestuurslid. Maar het ledenaantal groeide in 1960 naar 80 leden waardoor de activiteiten werden verplaatst naar de Potteriezaal in de Potteriestraat. Maandelijks werd een activiteit aangeboden. Deze gingen meestal door op maandag, toen waren het overgrote deel van de leden winkeliers met sluitingsdag op maandag.”

Van CMBV naar Markant

Joke: “In 1977 werd het 25-jarige bestaan gevierd met een plechtige dankmis en een feestvergadering in Lichtenhove. Eén van de hoogtepunten was in 1984, toen werd een modeshow ‘Mode-Rendee-Voe” georganiseerd waar niet alleen Lichterveldse winkeliers aan meewerkten, maar ook een tiental mannequins van het Brugse Eramusinstituut.”

In 2001 werd CMBV door de nationale leiding omgedoopt tot Markant, netwerk van ondernemende vrouwen die in alle openheid ontmoeting, persoonlijke ontplooiing en zorg voor de samenleving nastreven. Waar vroeger de nadruk wat meer op vorming en educatie lag, worden nu vooral socio-culturele activiteiten aangeboden met kans tot ontmoeting. 

Meer info: 

Facebook: Markant Lichtervede

Website: http://www.markantvzw.be/lichtervelde