Marigje zet anderen schaakmat

Jenka Watteny

17/01/2022
sport

Een eerste Belgische titel op zevenjarige leeftijd, wereldkampioen op 29-jarige leeftijd. Als vrouw in de schaakwereld die overheersend mannelijk is, zet Marigje Degrande ze schaakmat. 


(Foto: Marigje Degrande)


Marigje Degrande (29) is van Brugge afkomstig maar woont sinds 2015 samen met haar echtgenoot in Lichtervelde. "Zeven jaar getrouwd met deze fantastische man', zegt ze, 'we kozen voor Lichtervelde als knooppunt omdat het openbaar vervoer je overal naartoe brengt." Marigje werkt als Treasury Analist voor Iveco/CNH Industrial in Zedelgem. 

Op zevenjarige leeftijd leerde Marigje de schaakclub kennen via haar halfbroer, de leeftijd waarin ze haar eerste Belgische titel behaalde. "Over de jaren heen heb ik aan veel tornooien meegedaan. Sommige tornooien zijn met een selectie, zoals EK en WK voor de jeugd, waar je in de top van de Belgische schaaksters moet zitten. De meeste Belgische tornooien zijn zonder selecties. Het schaken heeft me de wereld laten zien, ik zou het iedereen aanraden."

Op het wereldkampioenschap 'World Amateur Chess Championship' in Griekenland namen 55 spelers uit 30 verschillende landen mee. "Het was de bedoeling om een aparte competitie mannen en vrouwen te doen. Dit doen ze om vrouwenschaak te promoten. Helaas zijn er nog steeds geen gelijke kansen en worden jongens veel vaker ondersteund," legt Marigje uit, "daarom bieden organisatoren speciale vrouwenprijzen aan. Uiteraard zijn mannen en vrouwen even goed, maar als vrouw is het niet zo evident. Op het WK waren echter niet genoeg vrouwen en daarom werd het een gemengde competitie. Ik werd gedeeld eerste met een man, maar de twee plaatsen achter mij waren ook vrouwen. Een mooi bewijs van de sterkte van de vrouwen!" 

Door haar winst krijgt Marigje een uitnodiging voor het tornooi van volgend jaar in Malta waar ze zal spelen in de hoogste Amateurcategorie (U2300). "Ik had vorig jaar voor mezelf een doel gesteld, een titel (woman FIDE master) halen. Nooit had ik durven dromen dat het me binnen zes maand al zou lukken. En dan nog door het winnen van een wereldkampioenschap, fantastisch! Nu kijk ik naar de toekomst: een professionele schaakcarrière zou geweldig zijn!" 

Denk je dat schaken misschien ook iets voor jou is? Dan geeft Marigje je deze goede raad mee: "Spelen tegen een computer is meestal niet aan te raden, omdat zij geen menselijke zetten doen. Het laatste jaar heb ik zeer veel gestudeerd, het is mijn bedoeling te zien hoe ver ik kan geraken met hard werk. De bekendste websites om te spelen tegen anderen zijn lichess.org en chess.com, studeren doe ik voornamelijk op chessable.com."

Op de vraag of Marigje fan was van 'the Queen's Gambit', de populaire serie rond schaken op Netflix antwoordt ze: "nee ik was niet zo'n fan, hoewel het visuele aspect zeer mooi was, waren er toch heel wat gemiste kansen. Het bekendste voorbeeld is de verkeerde representatie van Nona Gaprindshvili, één van de trailblazers voor vrouwen in de schaakwereld."

We wensen Marigje veel succes toe in haar verdere schaakcarrière!