Marigje Degrande: vrouw aan de wereldtop schaken

Jenka Watteny

11/04/2022
sport

Schaken is zelfs anno 2022 nog altijd voornamelijk een mannensport. Lichtervelde is dan ook terecht trots een vrouwelijke wereldkampioen schaken in hun midden te hebben. 

Marigje Degrande (29) werd door het gemeentebestuur van Lichtervelde in de bloemen gezet voor haar prestatie vorig jaar in het 'World Amateur Chess Championship' in Griekenland. Wat haar titel van Wereldkampioene nog indrukwekkender maakt is dat ze tijdens dit tornooi negen wedstrijden op negen won. 

Marigje is hiermee de allereerste Belgische wereldkampioen ooit. Daarnaast kreeg ze de titel van Woman FIDE Master (een officiĆ«le titel uitgereikt door de internationale schaakfederatie). 

Geert Bailleul, voorzitter van de Koninklijke Brugse Schaakkring, kwam wat uitleg geven over het schaken en vond het een gigantisch, schitterende prestatie van Marigje. Hij noemde haar een dame aan de top in de uitgesproken mannelijke wereld die schaken is. 

Schepen van Sport Els Kindt feliciteerde Marigje en sloot af met de gevleugelde woorden: "Het leven is als schaken, om te winnen moet je een zet doen."