Maart is jeugdboekenmaand

Jenka Watteny

27/02/2023
jeugd Cultuur

Maart is traditiegetrouw de jeugdboekenmaand in Vlaanderen. Ook in de bib van Lichtervelde staat maart in teken van de jeugdboeken, en er worden dan ook tal van activiteiten georganiseerd, rond het thema 'geluk'. 

Ter gelegenheid van de jeugdboekenmaand werd een speciale vlag ontworpen die aan een vijftal masten in de gemeente te zien zal zijn. 

Auteurs Katrien Van Hecke, Kim Crabeels, Astrid Sercu en Bieke Van Laeken komen op bezoek voor een lezing voor de plaatselijke scholen. 

De leesmeter wordt opnieuw geïnstalleerd. Hier kunnen de kinderen een versierde bal in steken als ze een boek gelezen hebben. 

De kinderen krijgen een klein geluksboekje met daaraan een kaartje, bedoeling is dat ze dit kaartje aan een vriendje of vriendinnetje geven. Deze kan op zijn/haar beurt naar de bib komen om zo'n boekje. 

Ter inspiratie voor de anderen wordt een boekje in de bib gelegd waarin de kinderen noteren wat ze gelezen hebben. 

Tientallen nieuwe jeugdboeken worden tijdens de maand maart uitgelegd. En er komt een stand met boeken over het thema 'geluk'. 

Er wordt een gedichtenwedstrijd georganiseerd in het kader van Wereldgedichtendag op 21 maart. Het is de bedoeling dat bezoekers van de bib het gedicht aanvullen, zowel voor de jeugd als voor volwassenen. 

Op woensdag 5 april (tijdens de paasvakantie) wordt een quiz georganiseerd, 'Het Grootste Licht' in JOC De Lichting, voor kinderen van 12 tot 14 jaar. Er kunnen maximaal tien groepen van drie personen inschrijven, met als voorwaarde dat één kind in de ploeg in Lichtervelde woont. De quiz is een combinatie van weet- en doe-opdrachten. 

Tijdens de jeugdboekenmaand schenkt men aandacht aan de nieuwe bibliotheek die in de pijplijn ligt. Op een rol behangpapier kunnen kinderen schrijven en tekenen om hun wensen voor de nieuwe bib kenbaar te maken.