Liefde voor zwerfhonden

Patrick Demarest

02/12/2021
Cultuur

Ann Missinne (59) uit Lichtervelde bracht onlangs het prentenboek ‘Zwervertje krijgt een thuis’ uit. Ann is kleuterleidster in de Vrije Bassischool Ellebloempje in Kortemark. Ze is afkomstig van Kortemark maar woont intussen 33 jaar in Lichtervelde.


Via een vriendin leerde ze ‘therapeuten zonder grenzen’ kennen, een organisatie die zich inzet om hulpgoederen naar onder andere Bosnië te brengen. Ann deed in het verleden speelgoedacties, zamelde kledij in en bracht spullen vanuit het ziekenhuis naar Bosnië. Daar vielen haar het grote aantal straathonden op, wat bij haar heel wat medelijden opwekte. Op vakanties in Bosnië wandelde ze dagelijks naar boven, naar de vuilnisbelt om naar de honden te kijken. Ze kwam in contact met het asiel ‘srce za sapu’, waar ze intussen honderd straathonden opvangen. De honden worden er gesteriliseerd, krijgen de nodige injecties, kortom ze worden klaargemaakt voor adoptie. Eén hond stal onmiddellijk het hart van Ann, namelijk Bella. Haar lieveling uit het asiel, en ze hoopte dan ook dat Bella een mooie thuis zou krijgen. Intussen werd Bella geadopteerd door een echtpaar uit Middelkerke, Stefaan en Nicole. De basis van het boek ‘Zwervertje krijgt een thuis’, werd hierbij gelegd. Bella, de zwerfhond, het gezin en de kleinkinderen. Het boek is een mengeling van fictie en non-fictie en spitst zich vooral toe op kleuters en lagereschoolkinderen.

Eind goed, al goed, ware het niet dat er in Bosnië helaas nog heel veel zwerfhonden zitten. Een zwerfhond adopteren en naar België brengen is echter niet zo simpel. Petra Kindt, een vriendin van Ann, die zich vooral bezighield met straathonden in Tenerife, richtte daarom de vzw ‘Klavertje vier voor elk dier’ op. Deze vzw helpt je een hond te adopteren uit Tenerife of uit Bosnië. Ann werkt als vrijwilliger bij de vereniging.

‘Zwerfdieren zijn ook dieren,’ geeft Ann mee, ‘ze verdienen liefde, net zoals andere dieren. Dat is mijn grootste doel met dit boek. Met het boek wil ik de kinderen daarop attent maken. Duidelijk maken dat katten en honden uit een asiel een gelukkig leven verdienen. Dat het niet alleen dieren uit een nest zijn die een thuis verdienen, en al zeker niet honden van bij een broodfokker.’

‘Zwervertje krijgt een thuis’ van Ann Missinne werd uitgebracht bij uitgeverij Boekscout en kan aangekocht worden voor 15,99 euro bij boekscout.nl, bol.com of via Ann zelf. De opbrengst gaat integraal naar de zwerfhonden in Bosnië.

Doneren aan ‘Klavertje vier voor elk dier’, kan via de website www.klavertjeviervoorelkdier.be.