Lichtervelds Economisch Forum houdt de vinger aan de economische pols

Patrick Demarest

08/10/2020
Economie

Andy Vanparys die samen met zijn broer Francky het familiebedrijf SCE leidt dat vanuit Lichtervelde wereldwijd opslag gebouwen ontwerpt en maakt  voor de voeder en voeding industrie, is sedert februari 2020 ook voorzitter van het Lichtervelds Economisch Forum (LEF). Ideaal om een economische babbel over Lichtervelde op te zetten.


(V.l.n.r. Sander Vandamme, Andy Vanparys, Annelies Steelant en Peter Duyck.)

Hoelang bestaat LEF?
Andy: “Het LEF (Lichtervelds Economisch Forum) werd opgericht in 2009 en fungeert sindsdien als adviesraad voor de Gemeente. Toenmalig schepen van economie Wouter Marchand, voorzitter Luc Degandt die ik opvolgde en Peter Duyck, voorzitter van UNIZO, waren de drijvende krachten van het LEF.”
“Een team dat mooi werk heeft geleverd in een periode waar economische adviesraden in de kinderschoenen stond en voor veel gemeentes als voorbeeld werd gebruikt om ook dergelijk initiatief te nemen.”


Wat was en is het doel?


Andy: “Het LEF wil de aantrekkingskracht van de gemeente Lichtervelde als handelscentrum stimuleren en een zo groot mogelijke lokale tewerkstellingsgraad nastreven.

Om deze doelstellingen te realiseren kan het Forum:


  • Bij de bevoegde overheid- en privé- instanties alle nuttige informatie inwinnen en deze ter beschikking stellen van handelszaken, bedrijven en dienstverlenende instellingen;
  • In samenwerking met deze instanties de economische expansie bevorderen, o.a. door het activeren van bestaande bedrijven, de verdere uitbouw van het handelscentrum en het aantrekken van nieuwe bedrijven;
  • Samenwerking en communicatie tussen het gemeentebestuur en de zelfstandige ondernemers enerzijds en tussen de zelfstandige ondernemers onderling anderzijds, bevorderen.
  • Organisaties en acties door plaatselijke verenigingen: markten, handelsbeurzen, nijverheidstentoonstellingen, forumgesprekken, colloquia en andere vergelijkbare manifestaties ondersteunen;
  • Als gesprekspartner bij onderhandelingen met de sociale partners bijdragen tot een gunstig sociaal klimaat in de gemeente;
  • Voorstellen beoordelen, formuleren en uitwerken om de lokale economie te promoten en te begeleiden
  • Beleidsvoorbereidend en beleidsondersteunend werk verrichten


Deze doelstellingen zijn niet limitatief en beogen uiteindelijk een bevordering van de welvaart en het welzijn van de Lichterveldse bevolking in het algemeen, en de sectoren nijverheid, handel en diensten in het bijzonder."


Hoe ziet het LEF er nu uit?


Andy Vanparys: “Het huidige LEF bestuur bestaat uit leden uit verschillende sectoren:

  • Landbouwraad
  • KMO
  • Sociale Economie
  • Financiële Sector
  • Vrije beroepen
  • Detailhandel
  • Horeca & toeristische sector
  • Ambulante Handel
  • Zorgsector
  • UNIZO
  • VOKA
  • Markant
  • LVZ
  • Werknemersorg.
  • Bedrijventerreinen


“Het huidig ‘bureau’ dat instaat voor de werking van het LEF bestaat uit voorzitter Andy Vanparys, ondervoorzitter Peter Duyck, ondervoorzitter Annelies Steelandt, schepen Els Kindt, beleidsmedewerker Sander Vandamme en medewerker Emma Coucke. “



Heb je kijk op de economische toestand in Lichtervelde na corona?
Andy Vanparys: “Iedere gezonde zaak heeft wel wat buffer om een bepaalde periode te overbruggen maar de omvang en duur van de huidige crisis had niemand zien aankomen.
De heropflakkering van het aantal besmettingen dreigt de heropleving van de economie ook te gaan vertragen waardoor bedrijven in bepaalde sectoren het steeds moelijker gaan krijgen.
De nieuwe manier van werken zal een nieuwe ‘normaal’ worden totdat we toegang krijgen tot een vaccin die opnieuw rust zal brengen onder de bevolking en bedrijven.
Samen met iedereen hopen we dat dit zo snel mogelijk zal gebeuren.
De verschillende actoren in het veld helpen ondertussen waar ze kunnen en met de middelen die ze ter beschikking hebben.”

“Om op vandaag de impact te meten onder Lichterveldse bedrijven is niet eenvoudig en zal voor onze diverse bedrijven verschillende gevolgen hebben.”

“Het LEF bekijkt op welke manier we de impact kunnen meten, via het VVSG en de POM, waarbij we graag te weten komen, hoe de ondernemingen werden getroffen door de Corona crisis, voor en tijdens de lockdown, tot en met de huidige situatie.

Enkele vragen die we hierbij stellen zijn:

- Tijdens lockdown: sluiten zaak of niet? Onder welke vorm?

- Huidige situatie: zaak volledig terug actief, of niet? Bezorgdheden m.b.t. open houden zaak

- Impact op omzet tijdens lockdown periode, impact op omzet nu

- Impact op personeelsbezetting tijdens lockdown periode, impact nu

- Impact kostenstructuur - waar werden kosten bespaard – waar zal men blijven besparen?

- Persoonlijke situatie ondernemer: eigen financiële impact, psychologische impact

- Evolutie in digitale dienstverlening (pre Corona, nu, impact & ondervindingen)

- Impact op de operaties van het bedrijf (vb. social distancing) – effect nu, wat blijft in de toekomst?

Dit zal de gemeente helpen om nauwkeuriger en duurzaam te helpen waar mogelijk.”


Heeft het LEF maatregelen genomen ten gunste van handelaars in Lichtervelde?

Andy Vanparys: “Naast de bovenlokale ondersteuning proberen we het gemeentebestuur, onze handelaars en ondernemers extra te ondersteunen.  Er wordt geopteerd voor duurzame acties waarvan de effecten een tijdje blijven duren en dus niet louter voor éénmalige acties.  “


Informatie en communicatie

“We houden sterk contact met het gemeentebestuur en houden geregeld digitaal overleg met ons bestuur en leden. “
“Dit heeft geleid tot een aantal gemeentelijke initiatieven die al lopende zijn en die op stapel staan:


We sturen op regelmatige basis een nieuwsbrief uit naar onze handelaars en bedrijven met de laatste nieuwtjes en veranderingen in de maatregelen.
We proberen hier voornamelijk toe te leiden naar de juiste informatie en proberen hen in deze tijden het bos door de bomen te laten zien. 
We hebben ook een nieuwspagina op onze website waar we alle nieuws voor ondernemers en bedrijven bundelen.  
De administratie van het team lokale economie fungeert als vast aanspreekpunt voor problemen en andere vragen. "

"Vanuit het LEF kwam het idee om een kaart te maken met alle handelaars en ondernemers die tijdens de coronacrisis nog open zijn en leveringen of afhalingen organiseren.

https://www.lichtervelde.be/lijst-handelaars-lichtervelde-afhaling-en-levering


We gaan na of er opleiding kan voorzien worden voor handelaars en ondernemers om digitaal aan de slag te kunnen en hun kennis wat te versterken.  “

Leveranciers en opdrachthouders

“De gemeente probeert, zoals ze al altijd doet, de doorlooptijd voor het betaalbaar stellen van facturen zo kort mogelijk te houden om leveranciers en opdrachthouders niet in de problemen te brengen.

Aanslagbiljetten worden later verstuurd  en de gemeente schortte de huur van de Finish (cafetaria sportcentrum) op tot het einde van de corona-maatregelen.

Er zijn geen standgelden verschuldigd voor de marktkramers voor de tijd dat de wekelijkse markt niet kon doorgaan.  “

Koop Lokaal en korte keten

“De zelfstandigen hebben nood aan ondersteuning om samen initiatieven en acties te ondernemen. Niet enkel de horeca, maar iedereen moet voor iedereen reclame maken.

We sensibiliseren de bevolking verder om zoveel mogelijk lokaal te kopen. 

Dit kan ook mede door het promoten van de korte keten.

Dit jaar organiseert de gemeente de bebloemingsprijskamp voor de mooist versierde tuinen.  Ook hier worden de prijzen geschonken in de vorm van waardebonnen bij lokale handelaars.

Ook het gemeentebestuur steunt de handelaars rechtstreeks door, waar mogelijk, aan te kopen in Lichtervelde. "


Samen met UNIZO werkte de gemeente een Coronatombola uit voordele van de horeca en de handelaars.  (Zie bijlage met Corona tombola info)
Er wordt onderzocht hoe we een digitaal platform ter ondersteuning van onze bedrijven kunnen opzetten.  (via subsidie Call minister Hilde Crevits).”

Terrassen

"De gemeente bood dit jaar gratis de mogelijkheid om de terrassen van de horecazaken te verruimen en zodoende coronaproof te maken."

Evenementen

“Het LEF zal onderzoeken hoe we in de post corona periode de lokale economie kunnen ondersteunen met mooie evenementen waarbij de lokale ondernemers als partner kunnen deelnemen en van mee genieten.
Hierbij willen we de verschillend actoren binnen de gemeente samenbrengen om hierover na te denken en verder te ontwikkelen.”

Wat zijn, los van corona, de economische werkpunten in Lichtervelde?

  • “Zoals in heelVlaanderen zal kernversterking belangrijk blijven om lokale handelaars in het centrum te behouden en uit te breiden waar mogelijk.
  • Meer starters bereiken en ondersteunen waar mogelijk: https://www.lichtervelde.be/gemeentelijke-premie-startende-ondernemer
  • Versterken van de communicatie naar ondernemers toe waarbij we een oproep doen om hun correcte e-mail gegevens aan te vullen op: https://www.lichtervelde.be/my-enterprise
  • Degelijke omgevingsanalyse maken van economisch landschap in Lichtervelde ter ondersteuning van volgend beleidsplan en bepalen van duidelijke doelstellingen
  • Industriezones ,die reeds ingekleurd verder ontwikkelen in samenspraak met provincie
  • Het reeds sterke ‘ondernemerschap’ meer promoten in en buiten Lichtervelde: Lichtervelde Leeft en Onderneemt
  • Samenwerken versterken met lokale burger initiatieven en omliggende gemeentes
  • Wekelijkse markt uitbreiden.”