Lichtervelde is een duurzame gemeente

Jenka Watteny

06/09/2023
Actua

Lichtervelde neemt deel aan de 6de editie van de Week van de Duurzame Gemeente, i.s.m. de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten). Het thema van deze campagne is onderwijs en bewustwording.Van 18 tot 25 september worden duurzame helden in Lichtervelde in de kijker gezet. 

Schepen Steven Bogaert en Steven Kindt, met enkele duurzame helden in de gemeente. 

Duurzame Helden zijn mensen die, samen met medevrijwilligers, de gemeente een pak mooier maken. Deze mensen zetten zich al jaren in voor diverse doelen en tijdens deze week worden ze samen met iedereen die hun steentje bijdraagt tot een duurzame gemeente, in de kijker gezet.

SDG

In 2015 lanceerden de Verenigde Naties de ‘Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling’: 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moeten maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG's) genoemd.

Thema 2023

Van de 17 SDG’s ligt de focus in 2023 op ‘Kwaliteitsonderwijs’. SDG 4 wil dat tegen 2030 alle jongeren en een groot aantal volwassenen kunnen lezen, schrijven en rekenen. Ook wil ze levenslang leren voor iedereen bevorderen.

Concrete, lokale invulling

De vier hoofdthema’s en de lokale invulling zijn:

  1. Studie- en gezinsondersteuning: Blok in 't JOC en OC De Schouw, de Zomerschool, de zorgcoördinatoren van de scholen en Nele van het Huis van het Kind. 
  2. Wereldburgerschap: Lichtervelde is een fairtrade gemeente. 
  3. Groen, milieu, omgeving: de dementieboom aan OC De Schouw, de Mooimakers, het avontuurlijk en natuurlijk Drielindenpad, Grondig Anders en Robin, voorzitter van de jeugdraad. 
  4. Levenslang leren: bibliotheek en de vijf minibibs, de enthousiaste digihulp Steffi.