Koninklijke Maatschappij De Lustige Kaarters

Jenka Watteny

06/06/2022
sport

In 1971 werd in café De Padde in de Zwevezelestraat beslist te starten met een kaartersclub. 50 jaar later bestaat die kaartersclub nog steeds, en sinds 2021 mogen ze zich een koninklijke kaartersclub noemen: KM De Lustige Kaarters. 

Noel Vlaemynck, huidig voorzitter van de kaartersclub vertelt wat meer over de geschiedenis van de club. 

Tussen pot en pint

Zoals dat vroeger wel meer gebeurde, ontstond de club tussen pot en pint, in café de Padde bij Emiel Volckaert en Margriet Beeuwsaert. "Het was Georges Vervaele en Roger Vandewalle die de club in gang brachten en algauw vonden ze een aantal personen om mee te kaarten. Echter, Georges moest omwille van gezondheidsredenen zijn activiteiten staken en Roger ging op zoek naar medewerkers. Voorzitter werd Rafael Watteny, ondervoorzitter Marcel Lattré, schatbewaarder Albert Haesaert en Roger Vandewalle als bestuurslid. Marcel Lattré (88) en Roger Vandewalle (89) zijn er nog altijd bij."

Club zonder lokaal

Noel: "Er werd beslist een kampioenschap in het manillen op te richten. Omdat Margriet van De Padde haar steentje had bijgedragen bij het zoeken naar leden, trokken ze naar dat café. Het eerste kampioenschap startte op 9 oktober 1971 en verliep over zes kaartingen. Er waren 118 ingeschreven kaarters. Sindsdien worden er drie personen gehuldigd per seizoen. Een algemeen kampioen, een eerste kampioen en een rode lantaarndrager. De allereerste algemeen kampioen was Gilbert Hoornaert. In 1979 verhuisde de club naar De Burgersgilde, en nu kaarten we in Het Tonneke."

50 jaar De Lustige Kaarters

Noel: "In 2017 dreigde de club te verdwijnen nadat enkele bestuursleden stopten. Omdat ik niet wou dat de club stopte nam ik deze, ik word hierin bijgestaan door Kathy Pincket. In onze topjaren haalden we meer dan 220 kaarters per seizoen. De club was zo groot dat men tot laat in de nacht moest kaarten om iedereen zijn partijen te laten spelen."

De kampioenen van het 51ste seizoen werden gevierd in het gemeentehuis: algemeen kampioen Eric Bevernagie, vrouwelijk kampioen Christiana Vermeersch en rode lantaarn Annie Lanssens. Het kampioenschap loopt over twaalf kaartavonden per seizoen, er zijn maximum 36 partijen te winnen of te verliezen. Eric Bevernagie won 24 partijen met een puntensaldo van 3698, een gemiddelde van twee gewonnen partijen per kaartavond.