Katrien Van Hecke brengt Soldaat Marie naar Lichtervelde

Jenka Watteny

28/02/2022
Cultuur

Op 6 maart komt Katrien Van Hecke naar Lichtervelde voor een auteurslezing over haar boek "Soldaat Marie". Lichtervelde Vandaag wilde Katrien graag wat beter leren kennen. 

Katrien Van Hecke (61) woont in Gent maar groeide op in, naar eigen zeggen, "de leukste gemeente van West-Vlaanderen: Lichtervelde." Katrien is getrouwd en heeft een zoon en dochter, beide het nest al uitgevlogen. Ze beschrijft haar stijl zelf als beeldende, vlotte proza. 

Waarom wou je schrijfster worden?

Op de lagere school was er maar één vak waarin ik uitblonk: een opstel schrijven. Ook thuis begon ik verhalen neer te schrijven, gewoon voor het plezier. Toen ik in het vierde jaar van de humaniora de poëzie van Paul Snoek leerde kennen, ging een nieuwe wereld voor mij open. Hoewel nieuw, ik voelde me in die sprookjesachtige wereld meteen thuis. En als ik eerlijk ben, studeerde ik geschiedenis met de stiekeme droom later historische romans te schrijven. Na mijn studies zocht ik zoals iedereen een 'echte' job. Ik heb verschillende jobs gedaan tot ik mijn weg vond in een lezingencircuit zoals Literair Tafelen, een combinatie van lezingen over culinaire romans en kookworkshops. Nu geef ik alleen nog lezingen en schrijf jeugdboeken.

Favoriete lectuur

Ik lees heel graag historische romans. Mijn favoriete auteur is Nino Hartischwili. Zowel 'Het achtste leven' als 'De kat en de generaal" was puur genieten. Historisch politiek interessant met mooie beeldende taal en spannende verhaallijnen. Wat Belgische auteurs betreft ben ik vooral fan van Stefan Brijs. Mijn favoriete jeugdauteurs zijn Paul Biegel, Annet Schaap en Benny Lindelauf. Het sprookjesachtige blijft mij boeien, in mijn historische romans verweef ik altijd een sprookje of volksverhaal. 

Oostende is niet ver meer

Dit is de titel van mijn nieuwe roman die verschijnt eind april 2022 bij Clavis. Het verhaal speelt zich af in de jaren 1728 - 1730. De Oostendse compagnie zendt vanuit Oostende schepen naar Oost-Indië en China uit om katoen, peper, zijde en thee te halen. Nel en Joannes zijn goede vrienden, tot Joannes als scheepsjongen aanmonstert. We volgen Nel in Oostende en Joannes in Bengalen. Maar niet alle sprookjes eindigen goed, Nel zal toch niet eindigen zoals Godelieve van Gistel? Haar legende is via de goedkope volksboekjes goed gekend. 



Auteurslezing Katrien Van Hecke op zondag 6 maart om 17 uur in Cultuurhuis De Keizer, 2,50 euro. Vooraf inschrijven op www.cultuurhuisdekeizer.com