Inge, jouw wandelfluisteraar

Patrick Demarest

07/12/2021
interview/reeks

Inge Maes (43) is geboren in Brugge. Zeven jaar geleden kwam ze in Lichtervelde wonen, waar ze rust vindt in een warme samenleving. Inge werkt in het onderwijs, jarenlang was ze verantwoordelijk voor de integratie van digitale veranderingsprocessen en begeleidde leerkrachten hierin. Nu organiseert ze ook stiltewandelingen.

‘Omwille van mijn eigen aanpak kon ik mensen meekrijgen waarvan men dacht dat het nooit kon,’ zegt Inge, ‘door mijn manier van zijn, een open en respectvolle houding en door de rust die ik uitstraal, laat ik blijkbaar op veel mensen een bepaalde indruk na.’

Dit alles bracht Inge aan het denken, misschien kon ze op een andere manier meer betekenen voor mensen vanuit die aanpak. Wandelen bleek een heel geschikt en dankbaar medium. ‘De eigenheid waarmee ik de stiltewandelingen invul, geven meerwaarde aan het wandelen zelf.’

Inge bedacht het concept en gaf het zelf vorm. Het uitwerken van de wandelingen en alles wat er extra bij komt kijken neemt ze voor eigen rekening. Externe samenwerkingen met verenigingen of bedrijven zijn mogelijk.

Wandelfluisteraar

Een paardenfluisteraar, hondenfluisteraar, bomenfluisteraar, het zijn termen die we allemaal wel eens gehoord hebben. Maar wat doet een wandelfluisteraar?

‘Op meerdere manieren wordt tijdens elke wandeling stilte geïntegreerd,’ legt Inge uit, ‘er wordt niet alleen stilgestaan bij de natuur, maar ook bij een bepaald thema zoals loslaten, twijfels en eigenwaarde. Omdat de huidige maatschappij veel vraagt van mensen waarbij velen geen tijd en ruimte meer vinden om bepaalde emoties zoals kwaadheid, verdriet, angst en eventueel schaamte een plaats te geven, is het belangrijk dat deze gevoelens toch een plaats krijgen. Vanuit de stiltewandeling bied ik een concept aan om dit een plaats te geven zonder deze emoties diepgaand te moeten analyseren. Dit om te voorkomen dat emoties vroeg- of laattijdig een andere uitweg zoeken.’

Een stiltewandeling duurt een uur en drie kwartier, waarin drie à vier kilometer wordt afgelegd. Er wordt regelmatig stilgestaan bij de natuur en het thema. Het tempo van de wandeling is gezapig aangezien vertragen en verstillen een belangrijk onderdeel vormen. Elk thema bestaat uit drie stiltewandelingen, zodat het bijbehorende thema heel concreet kan worden uitgewerkt.

Info

Inschrijven kan via de website www.ingewandelt.com. Door te abonneren op de nieuwsbrief word je op de hoogte gehouden van nieuwe thema’s en locaties. Er is maximaal één nieuwsbrief per maand en desgewenst kan je te allen tijde uitschrijven.

Je vindt Inge ook terug op facebook en Instagram:

www.facebook.com/ingewandeltcom

www.instagram.com/ingewandelt