Geefkast opnieuw toegankelijk

Patrick Demarest

12/10/2020
Actua

De 'Geefkast' op de site Vancoillie, Statiestraat 181 in Lichtervelde, is sinds afgelopen vrijdag 9 oktober opnieuw toegankelijk voor het publiek. De 'Geefkast' die eind 2016 het levenslicht zag en allerhande spullen een tweede leven bezorgde, was sinds 8 maart (start van de lockdown) niet meer toegankelijk voor het publiek. Ook de site van Tordale bleef in diezelfde periode dicht voor het publiek.

Op de foto zien we v.l.n.r. Rita Lombaert, Sofie Sinnaeve, Filip Vanweydeveldt, Bart Neirynck en schepen Steven Bogaert.

De geefkast van vzw Velt werd van bij de start – eind 2016 – goed gebruikt in Lichtervelde. De Geefkast die ook een korte periode zijn stek had op het marktplein (rechtover de kerk) kreeg begin 2017 de site Vancoillie als thuishaven. “In de Geefkast – die zes maanden wegens het coronaspook niet toegankelijk was voor het publiek – kan jan en alleman gratis voorwerpen achterlaten of er gratis uit meenemen”, opent Rita Lombaert van Tordale. “De Geefkast is sinds vrijdag 9 oktober opnieuw toegankelijk, maar we vragen wel dat iedereen die gebruik maakt van de kast, de coronamaatregelen strikt naleeft. Dus een mondmasker dragen en de handen ontsmetten.”

Bruikbare spullen

Aan mensen die iets willen deponeren in de Geefkast, wordt gevraagd er enkel nog bruikbare spullen neer te leggen. “Iedereen weet dat de definitie van ‘bruikbaar’ rekbaar is, maar iets dat werkelijk tot op de draad versleten is of niet meer te dragen is, moet je niet in de kast deponeren”, onderstreept Bart Neirynck van Velt. “Alles wat er gedeponeerd wordt, moet in de rekken van de kast passen. Wat er niet in past, hoort er niet thuis!”

“De kast is niet alleen voor armen bedoelt”, benadrukt schepen Bogaert. Bedoeling van het project is spullen een tweede leven te geven. Iedereen mag er bijgevolg goederen in deponeren of uit meenemen! Twee medewerkers van de gemeente komen trouwens elke week de spullen in de kast controleren. Zaken die niet bruikbaar zijn of die te lang blijven liggen worden naar het containerpark gebracht. Naar ons aanvoelen moet er echter nog te veel afgevoerd worden naar het containerpark, maar dat weegt gelukkig niet op tegen de meerwaarde van de Geefkast”, besluit schepen Steven Bogaert (CD&V) die er nog aan toevoegt dat de kans er in zit dat de kast opnieuw gesloten wordt, mochten de coronacijfers fors de hoogte ingaan en de maatregelen die er nu genomen zijn ontoereikend zouden zijn.