(Foto:© Johny Vansevenant)
Johny Vansevenant woonde vroeger in de Vliekaertstraat, waar nu vakantiehoeve Vliekaert staat. "Mijn vader was tabaksboer en halfweg de jaren '50 zochten mijn ouders een boerderij om tabak te telen. In de krant van de landbouwers (Het Landbouwleven) vonden ze de Vliekaerthoeve. Ik ben er in 1958 geboren."
"De eigenares was een dame uit een Kortrijkse bourgeoisfamilie, Marie-Claire Thienpont, de jaarlijks in de zomer de boerderij kwam inspecteren."
"Ik zat in de kleuterschool in Lichtervelde, mijn moeder bracht me er dagelijks op haar Solex-brommertje naartoe. Wat mij als kleine jongen mateloos fascineerde, was ‘de Radar’. Het was toen een andere toren dan nu, meer zoals de Eiffeltoren in Parijs. Wanneer mijn vader op het veld ploegde, kon hij op heldere dagen meer dan twintig torens tellen. Ik zag er ooit de contouren van de Kemmelberg als een bult in de verte."
"Toen mijn ouders stopten met boeren in 1975 zijn de gronden overgegaan naar buurman Laurent Goethals, de zoon van Antoon. Eén van de kinderen van Laurent boert daar nog steeds. Veel van de pachtgronden zijn door de familie de Royer de Dour verkocht aan de Vlaamse overheid om er de Huwynsbossen weer aan te planten. Net voor we eind 1975 verhuisden naar de Klyseweg in het centrum van Lichtervelde.
"De Heihoek ligt me nauw aan het hart. Ik heb nog met de gedachte gespeeld dat ze daar mijn asse mogen uitstrooien. Mijn ouders hebben er zo hard gewerkt in de tabaksteelt.”
Het volledige interview kan je lezen in het boek 'Gebiedsverkenning Huwynsbossen/Ter Kerst, dat te koop is via www.westvlaamsehart/publicaties.be aan 10 euro.
(Bron: Marijn Follebout, 'Gebiedsverkenning Huwynsbossen/Ter Kerst')