Ecologisch, eerlijk, sociaal, lokaal, gezellig: welkom in Lucy's Living

Jenka Watteny

20/02/2022
winkel

In januari wordt website van Lucy's Living in weekblad Libelle genoemd naar aanleiding van de zoektocht naar zero-waste winkels. 

"Een totale verrassing," zeggen Bart Vanmaele(39) en Joke Van Doorne (38). Bart en Joke wonen in de Torhoutstraat in Lichtervelde en hebben twee dochters, Nona (9) en Asa (8). Een paar jaar geleden kreeg Joke plots een burn-out. "In 2018 zat ik een hele tijd thuis en gingen Bart en ik aan het brainstormen over wat er anders kon. Het was de jeugddroom van Bart om ooit een café te starten, mijn jeugddroom was een winkel starten. Toen kwam het pand in de Neerstraat te koop en al snel kochten we het om er samen onze droom te starten: een ecologische, eerlijke, sociale, lokale en gezellige plaats creëren waar je verpakkingsvrij kan kopen maar ook rustig een theetje drinken, een lokaal bier of een hapje eten."

Website

Voorlopig gaat de winkel zelf nog even niet open. "We willen tegen de zomer opengaan. Intussen focussen we ons op de website. We pakken het rustig aan en overhaasten niets. Met corona schoven vele werken ook op, vandaar dat we de website startten. We kwamen wat onverwachte zaken tegen tijdens de verbouwingen zoals de vloer onder het tapijt die we wilden behouden maar uiteindelijk toch moesten uitbreken."

Bart is beheerder van de website. Hij hielp de website voor 'Lichtervelde koopt lokaal' lanceren en op die manier kwam hij bij het idee voor hun website. 

Bewuster kopen

"Eens we de winkel openen willen we het aanbod nog ruimer maken. We beseffen dat de producten duurder zijn dan in andere winkels maar mensen gaan meer en meer bewuster kopen. Het duurt een tijdje voor zoiets groeit. Aan de andere kant zijn er ook voordeligere producten, zoals schoonmaakmiddel in bulk, dat meer geconcentreerd is dan gewone schoonmaakproducten. Of een EcoEgg wasbal, waardoor je geen waspoeder meer nodig hebt." Joke is op dit moment bezig met een opleiding herborist: "ik wil de mensen kunnen uitleg geven waarom een bepaald product goed is, correcte informatie meegeven."

Café spelen

"Er zit leven in de Neerstraat," zegt Bart, "ik vond het altijd al een gezellige straat en ben blij dat we binnenkort kunnen openen. Ook de kinderen zijn enthousiast. Ze spelen cafeetje, en maken plannen om slag-droomtaartjes te maken." 

Website: www.lucysliving.be 

Winkel: binnenkort in Neerstraat 12 in Lichtervelde