Easy GCV: therapie met paarden

Jenka Watteny

12/02/2023
Bedrijf

Marleen Hinderyckx biedt therapie aan met behulp van de wijsheid van paarden. Hierbij combineert ze haar twee passies, paarden en psychologie, en deelt ze die met anderen. 

Kan je jezelf even voorstellen? 

Marleen: Ik ben Marleen Hinderyckx, 54 jaar en ruim dertig jaar tewerkgesteld in de financiële- en verzekeringssector, sinds enkele jaren slechts deeltijds, enkel nog in de voormiddag. De passie voor psychologie zat er reeds van jongs af aan in en ik heb dan ook mijn diploma psychologie behaald, alsook het diploma van master instructor for integrated engergy therapy (iet) en dat van coachen van mensen met behulp van paarden. Op deze wijze kan ik mijn beide passies, voor de paarden en voor de psychologie delen met anderen.

Mijn echtgenoot is Gino Deproost, 56 jaar, studeerde wiskunde en is ook meer dan dertig jaar werkzaam in de financiële wereld, nu vermogensbeheerder. Ook Gino heeft een enorme liefde voor dieren, huisdieren, vogels en paarden. Hij staat dagelijks in voor het geven van voeding aan de dieren en het schoonmaken van de stallen en de weiden.

De praktijk kreeg de naam EASY GCV, naar het oudste paard Easy Boy en is gevestigd in Lichtervelde Oude Bruggeweg 58A.

Wat houdt de therapie in? 

Marleen: In onszelf en in onze omgeving gebeuren steeds veranderingen, waardoor we uit balans kunnen raken. We voelen dit aan en proberen de balans terug te vinden, dit lukt meestal, maar soms ook niet….  Ergens weet je dat je dingen anders wilt doen, maar blijf je de dingen doen waar je niet gelukkig van wordt. Tijdens het coachen met paarden werken paarden zoals een spiegel en reflecteren ze alles wat we over onszelf moeten begrijpen. Soms belicht deze spiegel onze sterke punten en successen, andere keren legt het onze angsten en zwakheden bloot. Met andere woorden een paard weet wat je werkelijk voelt en wie je werkelijk bent, zelfs al ben je je daar zelf niet van bewust.

Via de wijsheid van het paard krijgt de klant inzicht in eigen levensvragen en kunnen blokkades geheeld worden. De klant kan hierdoor zelf oplossingen vinden om o.a. limieten te leren stellen, neen te durven zeggen, om te gaan met stress en angsten, zelfvertrouwen te vergroten….

Systemisch coachen

Marleen: We bieden sessies “systemisch coachen” aan, we bekijken met de paarden bijvoorbeeld hoe het familiesysteem van de klant eruit ziet. De kegels worden uitgezet voor de verschillende leden van de familie en we zien hoe de reactie van de paarden is, maar evenzeer hoe de reactie van de klant is, welke emoties er loskomen, welke uitspraken er gedaan worden. Op deze wijze komt men vaak tot verhelderende inzichten. De uitspraken die gedaan worden, hebben hun uitwerking bij de klant, maar ook bij de andere leden van het familiesysteem.

Wat betekent Integrated Energy Therapy?

Marleen: Bij deze behandelingsmethode wordt ervan uitgegaan dat blokkades ten gevolge van onverwerkte emoties opgeslagen liggen in het geheugen van de lichaamscellen. Onderzoek wees uit dat bepaalde trauma’s opgeslagen liggen op welbepaalde punten in ons lichaam, waardoor er dan fysieke en emotionele klachten ontstaan. De behandeling bestaat er dan in dat de klant op de behandelingstafel ligt en dat bepaalde punten van het lichaam zachtjes worden aangeraakt, zodat negatieve gevoelens vervangen worden door positieve, wat leidt tot een betere levenskwaliteit.

De IET wordt toegepast voor mensen, van jong tot oud, die bepaalde schuldgevoelens moeilijk kunnen loslaten, dus om de schuldgevoelens te transformeren naar onschuld. Ook om wantrouwen los te laten en te vertrouwen op eigen kracht, en zodoende het zelfvertrouwen te vergroten. Kwaadheid transformeren naar vergeving. “Moeten” loslaten en transformeren naar vrijheid dwz iets mogen in plaats van moeten doen. Hartpijn en teleurstellingen transformeren naar een open hart vol mededogen. Angst transformeren naar een gevoel van veiligheid in je eigen lichaam. Stress loslaten en transformeren naar moeiteloos in je eigen kracht staan.

Kan therapie met paarden ook als je angst hebt voor paarden? 

Marleen: Juist die mensen hebben als eerste taak, de angst te herkennen en weg te werken. Voor de mensen die bang zijn van de grote paarden hebben we kleine Shetlandpony’s, waarbij we in de weide komen. Indien dit nog te bedreigend overkomt, laten we de paarden alleen in de paddock en de klant blijft in een andere weide. Wanneer dit nog te moeilijk is voor de klant, starten we met een eerste sessie op basis van Playmobil-figuren in de praktijkruimte om dan verder te gaan in de zetel in een afzonderlijke ruimte bij de stallen, maar waar de paarden volledig afgescheiden van de klant wel komen kijken door de tralies van de deuren. Stap voor stap dichter bij de paarden komen, op maat van de klant en met al de tijd die de klant in kwestie hiervoor nodig heeft.

Vanwaar de keuze om hiermee te starten?

Marleen: Er was altijd een passie voor psychologie. De twijfel over de studiekeuze op achttienjarige leeftijd was tussen economie en psychologie. Het werd economie, maar later in avondschool volgde ik psychologie. Reeds van kindsaf heb ik een grote voorliefde voor paarden, paardrijden, paarden verzorgen en het welzijn van paarden. Gaandeweg ondervond ik zelf de kalmerende signalen die paarden geven, de wisselwerking die er is tussen eigen gedrag en dat van de dieren en verder uitvergroot de reactie van de andere mensen op ons eigen gedrag.

Het stressniveau in de maatschappij wordt groter en groter, steeds meer mensen vallen uit, kunnen hun werk niet meer aan, kunnen hun familiesituatie niet meer aan, raken alle vertrouwen in hun eigen kracht en eigen helend vermogen kwijt. Dit bracht mij ertoe om mijn geliefde viervoeters te leren inzetten om mensen te helpen de balans terug te krijgen in hun leven!

Ik bied zowel sessies aan met of zonder paarden. Soms is samen reflecteren in een rustige omgeving over een bepaald probleem waar de klant tegenaan loopt al een grote hulp. Een andere manier om het probleem te bekijken, kan een groot verschil geven in hoe zwaar we het probleem aanvoelen. Bovendien bied ik meditaties aan, welke de klant kunnen helpen om beter met bepaalde probleemsituaties om te gaan.

Soms verkiest de klant om alleen te zijn bij de paarden en zijn verhaal makkelijker aan hen kwijt kan dan aan mij. Dit is ook perfect mogelijk. En achteraf blijkt dan dikwijls dat de klant makkelijker met mij kan babbelen en spontaan zegt: “Ik heb het aan de paarden verteld.”

Wat ik zie als een grote troef binnen mijn praktijk is dat er tijd genomen wordt voor de klant in kwestie. Geen abrupt einde aan de sessie, maar het gesprek wordt zo harmonieus mogelijk afgesloten. Duurt dit lang, dan is dat zo… de tijd die nodig is, wordt genomen!

Om de balans compleet te maken en het lichaam te verwennen bieden wij ook nog verzorgingsproducten aan op basis van paardenmelk. Een gezonde geest en een gezonde verzorging van het lichaam!


Easy GCV
Oude Bruggeweg 58a, 8810 Lichtervelde
0473 81 37 84
info@easygcv.be
bigpic
Foto 1 van 2
bigpic
Foto 2 van 2
Foto 1 van 2
Foto 2 van 2