DLC Sport Systems maakt sport inderdaad slimmer

Patrick Demarest

27/06/2022
Bedrijf

DLC Sport Systems en KM Torhout hebben drie jaar een innovatief automatisch opname- en video-analysesysteem uitgetest. Onder de noemer technologie, sport, economie en onderwijs, een kruisbestuiving, werd het hele systeem op vrijdag 24 juni voorgesteld in Torhout. Ideaal om analyses te maken van alle balsporten.


Ceo Bart De Loof van DLC Sport Systems

“DLC komt eigenlijk uit de security en bewakingssector maar toen ik stond te kijken naar een voetbalwedstrijd van mijn zoon, vroeg ik mij af hoe ik die wedstrijd kon filmen en analyseren met vaste camera’s. En zo ging de bal aan het rollen.”

“Vandaag hebben we een systeem ontwikkeld waardoor clubs en sporters beter kunnen worden, supporters meer betrokken raken bij hun club en sponsors beter in beeld komen. Met andere woorden: er is ook een verdienmodel aan gekoppeld.”

Het systeem

(Klik op de foto en bekijk het filmpje)


“Vaste camera’s zorgen ervoor dat niemand meer moet filmen en de software laat de camera automatisch de bal en het spel volgen. En de club zelf hoeft niks te kennen van techniek : alles wordt geïnstalleerd en er is een service inbegrepen. Gemakkelijk dus.

Trainers kunnen met een simpele app wedstrijdfases taggen tijdens of na de wedstrijd - dat kan ook via gsm of tablet en met meerdere trainers tegelijkertijd – en zo clipjes maken met die wedstrijdfases die hij in zijn analyse of trainingen wil gebruiken. Elke trainer heeft toegang tot een online applicatie waar alle beelden staan”

Betrokkenheid van de fans verhogen

“Ditzelfde systeem verhoogt ook de betrokkenheid van de fans want je kan de hoogtepunten van de wedstrijd na de match in de kantine tonen en je kan de wedstrijden zelfs streamen!”

“Tezelfdertijd kan je ook de sponsors rondom het beeld mooi belichten en die worden ook overgenomen op social media.”

Financieel

“Ook financieel scoor je met dit systeem. Je hebt eindelijk mogelijkheden om sponsors ruime coverage te geven en In tegenstelling tot spandoeken en shirts, kan je een sponsorwissel wel direct doorvoeren. Sponsors krijgen zo meer waar voor hun geld en zijn heel blij met de extra mogelijkheden om ‘gezien’ te worden. Dat vertaalt zich al vlug in een verdienmodel voor de amateurclub.”

"DLC Sport Systems willen ruimte en groeikansen  geven aan amateurclubs en amateursporters en willen tevens de lokale economie ondersteunen."

Balsporten

“Dit systeem werkt al bij verschillende sporten zoals voetbal, hockey en volleybal; bij alle balsporten kan je het toepassen. In multifunctionele sportzalen is het bij uitstek een ideaal middel: per sport / team kan je andere sponsors tonen en heb je extra rendement van de camera’s die rondom het veld zijn opgesteld."

(V.l.n.r.: Didier Degomme, Bart De Loof en Frank Claeys.)

De praktijk in het voetbal

Dit systeem werd twee jaar uitgetest bij KM Torhout.
Frank Claeys, Uefa A lesgever Voetbal Vlaanderen, stipt de praktische voordelen aan:

“Je moet zelf je camera niet bedienen.

Je hebt onmiddellijk de beelden en indien je tagged ook de gewenste analyse.

Trainers kunnen de positieve en negatieve acties bekijken en analyseren.

Trainers kunnen de beelden delen met spelers waardoor zij hun veel voorkomende fouten zelf kunnen bekijken.”


Ondersteuning van de commerciële slagkracht

Didier Degomme, sportief manager van KM Torhout, wijst ook op de commerciële voordelen van het systeem:

“Het is een ongelooflijke meerwaarde dat we samenvattingen kunnen tonen onmiddellijk na de wedstrijd. En tijdens die samenvattingen kunnen ook logo’s van sponsors worden meegegeven. En daar kan  heel kort op de bal worden gespeeld."

Howest

Dat technologie mee de toekomst is, dat weten we allemaal. Jongeren zijn gebeten door techniek en technologie en dit is niet anders voor de opleiding MCT van Howest.

Verschillende studenten hebben dit academiejaar reeds bedrijfsprojecten uitgevoerd die linken hebben met deze automatische opnames en video-analyse en het uitbreiden van de sponsors in beeld via een multifunctioneel scorebord.

Bart De Loof: “Er is een nieuw scorebord aanwezig in Torhout en de gebruiksvriendelijke app om dit scorebord te bedienen werd ontwikkeld door.. studenten van Howest – van de opleiding MCT  = multimedia en creatieve technologieën, meer specifiek het keuzetraject NWD of Next Web Devreloper. 

Van front-end en back-end development tot interface design & scripting. Welkom bij de internet of Things generatie.”


“Via een bedrijfsproject hebben 2 groepen studenten de bestaande technische app vertaald naar een gebruiksvriendelijke easy to use app. Het resultaat is schitterend en direct inzetbaar!  

3 andere groepen studenten van het keuzetraject AI hebben zich gefocust op het onderzoeken naar mogelijkheden voor ADD-ons’s bij ons VideoAnalyse systeem.

Van Artificiële Intelligentie tot data analytics & deep learning. De studenten creëerden en trainden algoritmen tot AI-modellen om automatisch doelpunten te herkennen, automatische samenvattingen met replays te genereren, … . Doorheen het traject werd de accuraatheid alsmaar hoger tot een ongelofelijk resultaat van  85% !”


Wil je een demo aanvragen: Contact | DLC Sportsystems

DLC System Integrator
Hillesteenweg 52 A
8750 Wingene
+32(0)51 54 58 12
info@dlc.be