De kleine zeemeermin achterna

Patrick Demarest

07/11/2021
Actua

Als Janne Verhaest (31) niet voor de kleuterklas staat of tijd doorbrengt met haar echtgenoot en twee zonen, vind je haar vooral terug in het zwembad. Niet zomaar om te zwemmen, wel om de magie van zeemeerminnen over te brengen op kinderen.

"Al van mijn kindertijd ben ik helemaal gek van Disney, meer bepaald van de film ‘De Kleine Zeemeermin’", vertelt Janne, "ik deed altijd alsof ik zwom als een zeemeermin en stiekem wenste ik er één te zijn. In de zomer van 2019 ontdekte ik Mermaiding en zo kon ik mijn droom in werkelijkheid omzetten. Ik bestelde mijn eerste, echte staart en droomde ervan de magie over te brengen op kinderen."

Zo ontstond de Disneyklas: omgaan met kinderen, hen iets bij brengen, vooruithelpen, talenten ontdekken is een passie die Janne al heel lang koestert: "in 2020 volgde ik de opleiding initiator zwemmen, daarna behaalde ik mijn SSI Freedive mermaid brevet en in juni 2021 mijn model mermaid. Het idee werd geboren om zeemeerminzwemmen aan kinderen te leren, daarnaast wil ik graag kinderfeestjes of evenementen helpen omtoveren tot sublieme magie."

In België is het zeemeerminzwemmen niet ingeburgerd, in Nederland zie je het vaker en in Amerika gebeurt het heel courant.

"Het is moeilijk een zwembad te vinden waar je mag zwemmen met staart, meestal en dan nog zelden, mag je zwemmen met je monovin. Zowel kinderen als volwassen vinden hun weg naar mij en zo komt het meer en meer voor in West-Vlaanderen. Het is mijn doel het bekender te maken en te zien dat het meer toegelaten wordt in zwembaden in onze streek. Ik ben zeer blij dat het in Lichtervelde wel mag doorgaan."


Wie de magie van het zeemeerminzwemmen in Lichtervelde (Zandstraat 15) zelf wil ondervinden, kan alle info vinden op de website van Janne Verhaest, of via instagram en facebook. Elke vakantie organiseert ze een sessie zeemeerminzwemmen. Vereisten om deel te nemen zijn: ouder dan zeven jaar, goeie zwemmer zijn (minimumdiploma van 50 meter). Voor elke sessie worden de veiligheidsregels uitgelegd maar de belangrijkste boodschap is vooral: ‘zwem nooit alleen, altijd met een volwassene.’


Website: mermaidjanne.wixsite.com

Facebook: Mermaid Janne

Instagram: mermaid_janne