Biscuits Dupon dringend op zoek naar personeel

Patrick Demarest

14/06/2022
Bedrijf

Biscuits Dupon, wereldmarktleider in de productie van ijshorentjes en –wafeltjes en alle verpakking voor de ijsindustrie, won afgelopen week de Torhout Award voor Bedrijf van het jaar maar kreunt wel onder een chronisch personeelstekort.

Biscuits Dupon ontstond in Italië in het begin van de 19de eeuw. Het familiebedrijf heeft zijn drive, passie en kennis doorgegeven van generatie op generatie. De firma heeft vestigingen in acht verschillende landen. De hoofdzetel verhuisde in 2022, na 75 jaar, van Ichtegem naar het nieuwe bedrijventerrein de Ringaert in Torhout. Goed voor een oppervlakte van 25.000 vierkante kilometer waarvan 20.000 km² bebouwd. CEO Dick D’Hoore runt de zaak samen met zijn zonen Dick jr en Dean. Maar net als zoveel bedrijven is ook Biscuits Dupon non-stop op zoek naar geschikt personeel. Een gesprek met Dick D’Hoore.

Wanneer kwam jij in het bedrijf terecht?

Dick: “In 1986, na het beëindigen van de middelbare school. Ik was toen achttien.”

Wanneer werd je dan CEO?

Dick: “In 1999.”

Hoe ziet het organigram van het familiebedrijf eruit?

Dick: “Er is een heel beperkte structuur. Ik ben bedrijfsleider en wordt bijgestaan door mijn twee zonen: Dick jr. en Dean. Ze hebben elk hun eigen verantwoordelijkheden. Ook mijn zus werkt in het bedrijf.”

Wat produceren jullie?

Dick: "IJshorentjes en -wafeltjes en alle verpakkingen voor de ijsindustrie. Wij werken zowel voor de ambachtelijke sector, retail als de industrie. Dat zorgt ervoor dat we de invloed van de seizoenen minimaliseren. We hebben zelf ook een stevige engineerafdeling die al onze machines en lijnen zelf ontwikkelde maar die ook ijsvulmachines of productieprocessen op maat maakt voor andere bedrijven."

Oorlog in Oekraïne en dus schaarste. Welke invloed heeft dat op jullie productie?

Dick: Het is dramatisch! Prijzen van grondstoffen en energie blijven stijgen. Van sommige zaken zijn er zelfs tekorten waardoor we de productie moeten verminderen. Op den duur zijn we alleen daarmee bezig: de zaken betaalbaar houden!”

Hoe heb je de omslag gemaakt van lokaal verankerd familiebedrijf naar wereldmarktleider?

Dick: “Ofwel word je overgenomen ofwel neem je over! Wij deden het laatste.”

Hoe moeilijk is het om in deze tijden een gloednieuwe fabriek op te starten?

Dick: “We hadden gedacht dat de verhuis naar Torhout op alle vlakken een verbetering zou zijn. Dat is het zeker op vlak van productie, accommodatie en sociale ruimte. Maar we hebben pech bij de rekrutering van personeel: tussen Torhout en Roeselare is er een tekort aan laaggeschoold personeel. Op dat vlak zaten we beter in Ichtegem.”

“En dan zijn er de energieprijzen die maal zes gegaan zijn…Het heeft te lang geduurd vooraleer we die konden doorrekenen en dus gaan we dat energieverlies niet regenereren dit jaar. Dat is ambetant.”
“In de huidige omstandigheden is het zeer moeilijk om een budget te maken. Er zijn te veel onzekerheden. Dat is geen structureel probleem van ons bedrijf, het is een tijdelijk aspect. Ik hoop dat er in september andere parameters zijn.”

Naar welke functies zijn jullie op zoek?

Dick: “Inpakkers, operatoren en technici. Hopelijk komt dat vlug in orde want nu moeten we soms productielijnen stilleggen. In elk geval zijn we ook van plan om nog meer te automatiseren.”

Biscuits Dupon
Ringaertstraat 3
8820 Torhout
051 58 89 12
info@biscuitsdupon.be
www.biscuitsdupon.com