Bergen verzetten

Patrick Demarest

16/10/2021
Actua

Justien Vannieuwenhuyse (27) en Tine Ramon (49) werken beiden in AZ Delta, Justien is er logopediste, Tine is kinesitherapeut op neurologische revalidatie. Op 17 oktober vertrekken ze naar Marokko, waar ze deelnemen aan een tiendaagse expeditie in het Atlasgebergte. "Oorspronkelijk ging de reis naar Nepal maar door de coronamaatregelen bleek dit niet meer haalbaar," zegt Justien, "daarom is het nu Marokko geworden waar we de M’Goun (4071 meter) en de Toubkal (4167 meter) beklimmen." Dit doen ze als begeleider van mensen met de ziekte van Parkinson.

Justien en Tine doen dit niet alleen maar voor het plezier, ze begeleiden er samen met andere paramedici mensen met de ziekte van Parkinson via de VZW Parkili. Er reizen nog twee verpleegkundigen, een neuroloog en een kinesist mee. VZW Parkili wil het welzijn verbeteren van personen met de ziekte, door hen in beweging te brengen, sensibiliseringsacties op touw te zetten en hen te stimuleren hun dromen waar te maken.

"Ik las een artikel over de expeditie naar de Kilimanjaro in 2017 in het personeelsblad van AZ Delta," vertelt Tine, "daar stond ook de nieuwe expeditie vermeld, oorspronkelijk in 2020 naar Nepal. Ik voelde wel iets om met de groep zo’n uitdaging aan te gaan en hen op weg te helpen naar de top." Justien gaf twee jaar geleden samen met Jen Maes, neuroloog, een presentatie voor de Vlaamse Parkinsonliga, waar ze via de neuroloog te horen kreeg over de vorige expeditie. "Ik liet vallen dat ik wel enthousiast was om eraan mee te doen en zo is de bal aan het rollen gegaan."


De tocht naar M’Goun beslaat vijf effectieve wandeldagen. "We wandelen gemiddeld tussen de zes à acht uur per dag," zegt Tine, "er zitten daar dagen in van 600, 900 tot zelfs 1200 meter stijgen, met ook op dezelfde dag 400 tot 1200 meter dalen. Tijdens deze tocht wordt er vier keer gekampeerd en geslapen in tenten, één keer in een berghut. De tocht naar Toubkal is twee effectieve wandeldagen en daar overnachten we in een berghut. Tussen deze tochten is er een pauze en bezoeken we Marrakech."


De deelnemers legden fysieke testen af in het nieuwe sportcentrum in AZ Delta, Sport’r. "De parki’s hebben zich voorbereid door regelmatig te wandelen. Enkelen deden al een tocht in de bergen. Na de screeningsdag in het sportmedisch centrum kregen de deelnemers een trainingsschema mee. In de zomervakantie heb ik op reis met ons gezin samen aardig wat hoogtemeters verzet in de Provence en omstreken," zegt Tine. Justien heeft zich vooral voorbereid door vele kilometers te lopen en tennissen. "Regelmatig deed ik wandelingen met vrienden en/of familie, vooral in de coronaperiode."

Justien heeft hele hoge verwachtingen, "het wordt fantastisch, het wordt een hele uitdaging om met iedereen de twee bergen te beklimmen. Maar de groep parki’s hebben zich goed voorbereid en de motivatie is groot, er is een zeer sterke groepsgeest. Onze laatste trip naar de Ardennen toonde dit aan." Ook Tine heeft er veel zin in: "het is een uitdaging die de parki’s anders nooit zouden aangaan en aandurven. Dit is precies de bedoeling van Parkili en deze expedities: ziekte van Parkinson in het daglicht zetten, het belang van bewegen onderstrepen en aantonen dat mensen met Parkinson wél grootse dingen aankunnen. Het zal een groot persoonlijk doel zijn als ze boven op de toppen komen. Een geslaagde expeditie zal heel wat emoties losmaken. En uiteraard is dit ook een uitdaging voor ons."