Belgische titel voor Colin Couckuyt

Jenka Watteny

20/10/2022
sport

Colin Couckuyt uit de Bollestraat beoefent een niet alledaagse sport: Jiu-jitsu, een Japanse krijgskunst en Random Attacks, een competitievorm. Hij behaalde de titel van Vlaams kampioen in 2021 en werd Belgisch kampioen in 2022. 

Colin Couckuyt (12) zit in het eerste middelbaar in de Middenschool in Lichtervelde. Hij is de zoon van Hans Couckuyt en Miruna Colorian. Colin heeft een oudere broer, Axl die ooit vicekampioen op Vlaams niveau was.  

Jiu-jitsu is een Japanse krijgskunst die technieken van karate en judo combineert. Om aan competitie te doen, bestaan er verschillende vormen: groundfight, semi-contact (een vorm van kickbox) en Random Attacks. Random Attacks is een competitievorm, geen krijgskunst.

Wat moeten we ons voorstellen bij Random Attacks en Jiu-jitsu?

Colin: "Bij 'Random Attacks' competitie moeten de deelnemers hun kennis en kunde aanwenden om zich te verdedigen op een door de jury opgelegde aanval. Deze aanval wordt uitgevoerd door de partner van de deelnemer in competitie. Beide deelnemers krijgen dezelfde aanval maar kunnen vrij bepalen hoe ze deze aanval neutraliseren. De jury oordeelt op reactievermogen, snelheid, accuraatheid van de bewegingen en creativiteit. Jiu-jitsu valt onder de vleugel van zelfverdedigingsdisciplines.

Hoelang beoefen je deze sport al?

Colin: "Mijn broer Axl deed deze sport en ik wou dat ook eens proberen. Ik beoefen het sinds het einde van de derde kleuterklas. Axl startte op zesjarige leeftijd maar is intussen gestopt."

Waar kun je in West-Vlaanderen Random Attacks aanleren?

Colin: "Ik zit bij Shudokan in Hooglede. Tijdens het Belgisch kampioenschap waren een 14-tal clubs aanwezig. De sport is minder populair dan bijvoorbeeld judo of karate. In Brussel en Walloniƫ is het iets populairder dan in West-Vlaanderen. Ik train twee keer per week anderhalf uur. Tijdens de competitieperiode komt daar nog eens een uur bij. Starten kan vanaf het eerste leerjaar."

Eerst Vlaams kampioen en het jaar erop Belgisch kampioen, hoe gaat het nu verder?

Colin: "Het komt er nu op aan om gewoon te blijven trainen, technieken aan te leren en deze in te oefenen, provinciale en federale stages bij te wonen en mezelf zo blijven vervolmaken. Van tijd tot tijd een competitie mee pakken om vooral ook bij te leren van de tegenstrevers. Een medaille of de kleur van de gordel doet er uiteindelijk niet zoveel toe. Het gaat hem vooral om wat in het hoofd en in het hart van de beoefenaar gebeurt. Een zwarte gordel dragen is namelijk geen eindpunt maar gewoon een zoveelste tussenstation in de ganse reis."


Info Shudokan Hooglede: 

www.shudokanhooglede.com