"50% extra subsidie voor jeugdverenigingen"

Patrick Demarest

18/11/2020
Actua

Jeugdverenigingen hebben het net als andere verenigingen financieel moeilijk. Bovendien brengt de coronalockdown ook heel wat psychische problemen met zich mee bij de jeugd. Dus vroegen wij even aan Steven Bogaert, onder andere schepen van jeugd, hoe Lichtervelde omgaat met zijn jongeren. 50% extra subsidie voor jeugdverenigingen is alvast een financiële tegemoetkoming.


Welke acties onderneemt en ondernam gemeentebestuur Lichtervelde naar de jeugd en jeugdverenigingen toe?

Steven: "​Voor de jeugdverenigingen voorzien we regelmatig een digitaal overleg, via een jeugdraad, zodoende de noden en zorgen van de jeugdbewegingen in deze periode te kunnen bespreken. Wetende dat men geen evenementen meer kan organiseren zoals fuiven en daardoor ook minder inkomsten heeft voor hun werking,  hebben we binnen de gemeente een voorstel uitgewerkt om hun jaarlijkse werkingssubsidies te verhogen. Voor de werkjaren 2020 en 2021 wordt telkens 50% extra toegekend op de bestaande subsidie. Dit voorstel staat op de agenda van de gemeenteraad van 23 november ter goedkeuring." 

"Indien men een verkoop wil organiseren ten voordele van hun groepskas kan men gebruik maken van een georganiseerd afhaalpunt."

"Aan het jeugdhuis is er geen huur gevraagd in de maanden dat het niet kon opengaan."

"Voor de jeugd bleven we de speelpleinwerking De Bengels verzorgen in de schoolvakanties , via verschillende bubbels wat extra monitoren vroeg en zijn er initiatieven genomen om zoektochten in de gemeente - binnen het centrum of in de Huwynsbosssen - te voorzien ( de kabouterzoektocht, stripverhalenzoektocht, fotozoektocht). Er waren ook een aantal speelimpulsen voorzien zoals een klimmuur aan de sporthal, een panaveldje, ... "

"In de week van het bos werden er ook voorleesmomenten georganiseerd in de Huwynsbossen."

"Vanuit het huis van het kind werden de huiswerkklassen, ondersteuning bij huiswerk, verder georganiseerd en werden er uitleenbare speelkoffers voorzien."

"En de sportdienst tenslotte ging  'on the move' op enkele pleintjes voor sport en spel op verplaatsing." 

Is er een groot aanbod voor de jeugd in Lichtervelde?

Steven: "Ja, we zijn trots op onze jeugdbewegingen. Zeer veel leiders staan wekelijks paraat om de jongeren te laten spelen en opgroeien binnen hun gemeente.  De zes jeugdbewegingen en het jeugdhuis komen ook heel goed overeen wat een zeer grote meerwaarde is. Zo wordt zeer veel vriendschap opgebouwd onder de jongeren." 

Wat zijn de grootste problemen voor de jeugd die corona met zich meebrengt?

Steven: "Dit is een vraag die je best aan hen zelf kan vragen maar ik vermoed dat het gebrek aan samenkomen met vrienden en vriendinnen hun grootste probleem is. Het gemis om met elkaar fysiek samen te kunnen komen - aan digitale bijeenkomsten is er geen gebrek - en hun sociale activiteiten te kunnen uitvoeren."