Willem Naert wint eerste wedstrijd poëzie Lichtervelde Vandaag

Jenka Watteny

12/02/2022
Cultuur

Voor de wedstrijd in kader van de week van de poëzie kwamen acht gedichten binnen. Uit deze acht koos de jury er, na grondig overleg, een top drie uit. 

Eerste plaats

Op de eerste plaats Willem Naert met zijn gedicht 'duizend miljoen miljard' waarin Willem de gedachtenkronkels in zijn hoofd beschrijft aan de hand van de natuur. De jury vond het een sterk, ingenieus, kunstzinnig gedicht dat leest als de natuur. Weinig op aan te merken en duidelijk een denker aan het woord.

Willem heeft zich met deze titel geëngageerd tot 'officieuze gemeentedichter van Lichtervelde' en zal gedurende het komende jaar op specifieke dagen een gedicht aanleveren. 



Tweede plaats

Rita Lombaert werd tweede met het gedicht 'áls' waarbij ze in één vloeiende zin beschrijft hoe het leven in de natuur in Lichtervelde er weer zal uitzien als alles weer gewoon zijn gang gaat. De jury vond het vloeiend klinkend met mooie structuren. In weinig woorden wordt er heel veel weergegeven en verteld. 



Derde plaats

Als derde werd het gedicht van Rik Seynaeve gekozen, 'helpless'. Rik omschrijft met eenvoudige woorden de relatie mens tegenover natuur. De jury vond het een eenvoudig maar heel mooi gedicht dat veel emoties teweeg brengt en hard binnen komt. Een actueel gedicht in kader van de klimaatproblemen, waarin bijvoorbeeld de natuur verdwijnt en plaats maakt voor asfalt. 



De jury bestond uit vijf personen, Marieke De Maré, Elisa Vanbelle, Liesbeth Vandamme, Marcha Eggermont en Sofie Mattheus. Marieke is docent aan de academie in Torhout, Vlaamse theatermaker en publiceerde onder meer de poëtische roman 'Bult'. De overige juryleden zijn leerlingen in de richting Creatief Schrijven. De gedichten werden anoniem beoordeeld aan de hand van de pseudoniemen. De jury was er unaniem over eens dat het niveau van de gedichten hoog lag. 

De eerste drie winnaars ontvingen een cadeaubon geschonken door het gemeentebestuur van Lichtervelde en een mand met Piro en aperitief Straffe Piro, geschonken door All Drinks Bevernagie, Prik&Tik Lichtervelde. 

Namens Lichtervelde Vandaag en het gemeentebestuur willen we de acht deelnemers van harte bedanken. Hou onze pagina zeker in het oog, wie weet word jij volgend jaar de 'officieuze gemeentedichter!'