Vormiedabele creaties

Patrick Demarest

23/12/2021
Actua

In de Tweelindenstraat in Lichtervelde zit een mooi, knus naaiatelier. ‘Ensemble’ is het naai- en knutselatelier van Darlien Duyck (50). Darlien woont met haar gezin in Brugge, maar haar man heeft een bedrijf in de Tweelindenstraat, waar een plaats vrij was voor het atelier.


Darlien werkte vroeger samen met haar man in het bedrijf maar sinds juni 2019 ging ze haar grote droom achterna. "Als twaalfjarige ging ik naar de naaischool Sint-Jozef in Tielt. Zes jaar later was ik afgestudeerd en werkte ik in Ardooie. Dat was vooral serie-naaiwerk. Epauletten innaaien, strijken. Dat deed ik echt niet graag. Toen ik mijn man leerde kennen, stopte ik daarmee en ging ik meewerken met hem. Daarnaast deed ik verstellingswerken, of naaide ik zelf iets voor de kinderen. Ik organiseerde al eens iets thuis en zo groeide het idee."

In één groep zitten er maximum zes kinderen per les. Verjaardagsfeestjes zijn ook mogelijk, dan kunnen er tien kinderen in de groep. Darlien werkt graag met kleine groepen: "je kan ze alle aandacht geven die ze nodig hebben. Ik heb starters en gevorderden, ik kijk wat ze kunnen en verdeel ze in de groep met gelijkgestemden. Zo kunnen starters doorgroeien terwijl gevorderden al wat moeilijkere dingen aankunnen. In het begin was het enkel in de vakanties, nu is er twee keer per maand op zaterdag een les van twee uur. Er zijn maandelijkse activiteiten, bijvoorbeeld de ene maand maken we hoodies, de andere oncies," legt Darlien uit.

Darlien wil haar passie voor het naaien doorgeven aan de kinderen. Voorwaarde om deel te nemen aan de lessen is minimum acht jaar zijn, "ze moeten aan de pedalen kunnen en zich kunnen concentreren," lacht Darlien, die benadrukt dat het vooral leuk moet blijven. Een eigen naaimachine is niet nodig, noch moet er gekeken worden voor stoffen of draad. Alles is aanwezig in het atelier. Inschrijven kan per maand, er wordt elke maand rond een ander thema gewerkt en op het einde van de twee lessen hebben de kinderen een afgewerkt product.

"Met kerst maken we een kerstboom. Dan is het kerst knutselen in combinatie met naaien, op die manier zien de kinderen ook of ze het naaien wel leuk vinden. Meestal komen ze terug, ze vinden het gezellig om samen te zijn en op een ongedwongen, leuke manier samen te naaien."

In de zomervakantie worden er naaikampen gegeven. Na nieuwjaar wil Darlien starten met naailessen voor volwassenen.

Naai- en knutselaterlier Ensemble Naaien, Tweelindenstraat 19F in Lichtervelde.

Telefoon: 0468 24 07 76

Email: ensemble.naaien@outlook.com

Instagram: ensemble_naaien

Facebook: Ensemble