Ventilus-onvrede ventileren...

Patrick Demarest

24/09/2020
Actua

Tijdens de Binck Bank Tour op 29 september, zullen verscheidene buurtcomités een stil protest houden tegen de geplande hoogspanningslijn Ventilus. Ventilus is de nieuwe hoogspanningslijn om de stroom van de offshore-windmolenparken door het binnenland te transporteren. Uit de publieke raadplegingen en infomarkten in de verschillende gemeenten o.a. in Lichtervelde , Torhout, Zedelgem, enz. waar de hoogspanningslijnen passeren, is de vraag om het project ondergronds te realiseren zeer groot maar dat is volgens Elia geen haalbare kaart. 

Langs de route kaarten buurtactiecomités met heel wat affiches, spandoeken en beschilderde zeilen het gebrekkige onderzoek naar gezondheidsrisico’s en minder schadelijke alternatieven aan. “Het voorstel dat vandaag op tafel ligt, kan gewoon niet”, aldus persverantwoordelijke Franky Snaet.

Enkele weken geleden nog stuurden de burgemeesters van Brugge, Lichtervelde, Oostkamp, Torhout, Zedelgem en Wingene een gezamenlijke brief naar de Vlaamse en Federale regering. Daarin vroegen ze nadrukkelijk verder onderzoek naar alternatieven voor de geplande bovengrondse hoogspanningslijn. Het is dezelfde verzuchting die de buurtcomités al lang uiten. Met de Binck Bank Tour hebben de omwonenden een unieke kans om hun vraag nogmaals aan een breed publiek te stellen.

Een sportieve actie

Zoals het hoort bij een wielerwedstrijd stellen de buurtplatformen zich sportief op. “We willen de koers absoluut niet verstoren”, verzekert Franky Snaet. “We willen de gelegenheid wel aangrijpen om opnieuw ons ongenoegen te uiten over de plannen van Elia met het Ventilusproject. Vooral het feit dat het alternatief van een gelijkstroomverbinding ondergronds niet wordt onderzocht. Maar ook het gebrek aan metingen, een wetgeving hierrond en het besef dat we op deze manier nooit zullen weten aan hoeveel straling we zullen blootgesteld worden, baart ons zorgen.”


Concreet zullen langs het parcours boodschappen als “Hoogspanning ondergronds!”, “Ventilus, een ziekelijk voorstel” en “Hier geen hoogspanning” te zien zijn. Er worden tien verreikers uitgestald met containers met grote borden, beplakt met affiches. Daarnaast zullen er spandoeken en zeilen te zien zijn, net als een heleboel raamaffiches langs de route.

Vraag naar verder onderzoek

Met Ventilus wil Elia een nieuwe hoogspanningsverbinding realiseren, die de stroom van de offshore windparken in het binnenland brengt. De plannen voor een bovengrondse hoogspanning van 380 kV door West-Vlaanderen stootten van bij de start op veel protest. Bij een studie naar alternatieve technieken werd de mogelijkheid tot een ondergrondse verbinding op gelijkstroom al snel van tafel geveegd. “Elia wil dit niet verder onderzoeken. Nochtans is het minder schadelijk voor de gezondheid en zou Vlaanderen hiermee een pioniersrol kunnen spelen. Bovendien weten we niet aan welke risico’s we precies blootgesteld zullen worden als Ventilus toch bovengronds komt. We hebben geen meetgegevens en er is geen wetgeving. Alleen al omwille van het voorzorgsprincipe moeten we dus maximaal voor een ondergronds alternatief in gelijkstroom gaan”, besluit Franky Snaet.