Twirling bij De Zwaantjes

Jenka Watteny

28/12/2022
sport

Majorettekorps de Zwaantjes telt inmiddels 37 leden, maar er is ruimte voor meer. De majorettes marcheren allang niet meer enkel op straat, ze doen ook mee aan wedstrijden en shows. De naam majorette voldoet niet om de sport tot zijn goed recht te komen. Een twirler of twirlster is een betere benaming voor deze toch wel intensieve danssport.

(Foto uit kalender 2023 van het majorettekorps)


Lore Tytgat (31) is zelf 25 jaar twirlster en coacht de groep van de Zwaantjes al elf jaar.

Majorettekorps of twirling? 

Lore: Eigenlijk willen we de naam majorettekorps veranderen. Vanwege het ontstaan met muziek wordt onze sport als cultuur bekeken, maar het is wel degelijk een sport. Je hebt er conditie, lenigheid, dans, doorzettingsvermogen en gevoel voor ritme nodig, je mag niet bang zijn voor een blauwe plek of serieuze kneuzingen bij wat moeilijkere tricks. Natuurlijk leer je alles volgens je mogelijkheden en je niveau, ik zal niemand iets laten doen waar ze niet klaar voor zijn. Dat is dan ook de bedoeling als coach. De atletes zodanig laten groeien tot ze op hun best zijn en hun volledige potentie hebben bereikt.

Marcheren met de Baton in de hand

Lore: Wij marcheren wel nog op straat met ons muziek als een majorette, maar wij doen ook mee aan wedstrijden en shows of optredens waar we op gevraagd worden te dansen. Wij dansen niet met een stok, maar met een Baton. Wat een regelmatige fout is die gemaakt wordt door omstaanders.

Eens je wedstrijd danst vermeerderen de trainingen. Wedstrijden zijn geen verplichting, maar wel leuk om te doen, omdat dit een streefdoel geeft en je techniek helpt te verbeteren. Aan de hand van hoeveel choreografieën je meedoet, daaraan worden je aantal trainingsuren aangepast. Je kan dit als solist, duo, team of groep. Daaronder heb je dan nog veel verschillende categorieën en natuurlijk doen ze competitie in hun eigen leeftijdscategorie. Wij hebben ook een groot pomponteam dat elke jaar meedoet aan deze wedstrijden naast het twirlen met de baton, deze heeft dan ook al vier nationale titels op zak.

Meisjessport, of toch niet?

Lore: Twirling wordt aanzien als een meisjessport maar niets is minder waar, de beste twirler van België op dit moment is een jongeman uit Limburg. In 2024 bestaat de groep 50 jaar. Hopelijk kunnen we dit samen vieren met veel leden en ex-leden maar ook met anderen die ons steunen en willen meevieren.

Natuurlijk moeten de meisjes er zelf ook wel echt voor trainen, de trainingen gaan elke zaterdag door. Normaal traint iedereen 1 uur, in groepen verdeeld volgens leeftijd maar vooral op niveau, zodat iedereen op zijn niveau kan groeien. De jongste is vier jaar en traint in de pre twirl, dit hebben we sinds dit jaar opgestart. De bedoeling in de Pre Twirl is om kennis te maken met de sport en danstechnieken. Zodat ze sneller weg zijn met Twirling eens ze in het eerste leerjaar bij de beginners mogen starten, waar de twirl- technieken dan echt worden aangeleerd. De oudste in de groep waar ik les aan geef is 27 jaar oud, er is dus een grote variatie aan leeftijden.

Zelf hebben we vroeger een jongen in onze rangen gehad, het zou leuk zijn moest het nog eens gebeuren. Ze zouden zeker met open armen ontvangen worden en de choreografieën worden aangepast naar de persoon. Dus voor een jongen wat stoerder dan bijvoorbeeld bij een meisje.

Iedereen welkom

Lore: Naast optredens en wedstrijden worden we soms gevraagd show te verzorgen voor andere vereniging, Zoals bijvoorbeeld de halloweentocht van de volleybal van Zwevezele waar wij met een choreo de wandelaars op de stuipen mochten jagen. Naast alle optredens en trainingen doen we ook nog andere uitstappen met onze groepen, zoals vormingsdagen en onze zelf geplande weekendjes of kerstfeestjes. We zijn dan ook een heel hechte groep, waar iedereen elkaar aanvaardt en waar echte vriendschappen gesmeed worden. Onze groep bestaat sinds 1974, waardoor ik je kan meedelen dat we plannen maken voor ons 50-jarig bestaan in 2024.

Kalenderverkoop

Lore: Dit jaar zamelen de twirlers geld in via een kalenderverkoop. Deze kan je aankopen bij elk lid van onze groep aan 12 euro per stuk. Er staan originele foto’s van onze groep op die genomen zijn op trainingen, wedstrijden of uitstappen. Zo kan je ook even meegenieten van onze mooie momenten en de sfeer die heerst binnen onze groep.


Wie geïnteresseerd is om aan te sluiten bij de groep, mag contact opnemen met Lore Tytgat, via facebook, loretytgat@hotmail.com of 0490 11 05 36. 

Alles is te vinden op de website van Vzw De Zwaan of de facebookpagina het majorettekorps de Zwaantjes Lichtervelde.