Twee nieuwe infoborden onthuld tijdens jumelagedag

Jenka Watteny

06/04/2024
Cultuur Actua

Vandaag werden, ter gelegenheid van een jumelagedag, twee nieuwe infoborden onthuld, één aan Ouderwijk en één aan het kunstwerk De Band. Een vertegenwoordiging van de CCRA was aanwezig. 

In 2001 werden de eerste contacten gelegd, die versterkt werden door het bijwonen van de jaarlijkse cichoreifeesten in de CCRA.

In 2008 vond dan de officiële jumelage tussen Lichtervelde en de CCRA plaats. Zo kregen vele organisaties en verenigingen uit beide regio’s de kans om elkaar te ontmoeten. Sport, muziek, cultuur, jeugd en erfgoed verenigden inmiddels onze inwoners op talrijke evenementen.

In 2019 werd dit erfgoed verwerkt en bewaard voor het nageslacht, dankzij het Europese Interreg-project: via een digitaal museum komt men nu alles te weten over het sociale en industriële avontuur rond cichorei dat Audruicq en Lichtervelde met elkaar verbindt. Alle info kan men lezen op http://museo.audruicq-lichtervelde.eu/.

Ouderwijk is de Nederlandse naam van Audruicq, de grootste gemeente van de CCRA. Dit is een vereniging van 15 gemeenten, gelegen binnen de driehoek Calais, Gravelines, Saint-Omer in het departement Pas-de-Calais.

‘De band’/'Le Lien'

De Band bracht Marie-Claude Pette-Debril, kunstenares en actief lid binnen de vereniging “Des racines et des hommes” op het idee om een weerspiegeling te creëren op het grondgebied van onze jumelagepartner.

Het kunstwerk in cortenstaal geeft een cichoreidroger weer, met de fiets aan de hand en een baluchon op de schouder. Daarnaast vind je het silhouet van zijn vrouw, wachtend op zijn terugkeer. Het kunstwerk kreeg plaats voor de Ast, de drogerij, van Vieille Eglise en werd onthuld in 2019 ter gelegenheid van de Cichoreifeesten.

Dit beeld werd gemaakt door leden van Kunstkring Da Vinci: Caroline Belaen, An Desmet, Johanna Lefevere, Anny Roose, Siska Vandenaweele, Ron Deblaere, Danny Lefever en Geert Missinne.

bigpic
Foto 1 van 8
bigpic
Foto 2 van 8
bigpic
Foto 3 van 8
bigpic
Foto 4 van 8
bigpic
Foto 5 van 8
bigpic
Foto 6 van 8
bigpic
Foto 7 van 8
bigpic
Foto 8 van 8
Foto 1 van 8
Foto 2 van 8
Foto 3 van 8
Foto 4 van 8
Foto 5 van 8
Foto 6 van 8
Foto 7 van 8
Foto 8 van 8