Themales ...de politie

Patrick Demarest

22/05/2021
cultuur/onderwijs

De Politiezone Regio Tielt waartoe ook Lichtervelde behoort, stuurde wijkagenten naar de kleuters van GO! Basisschool De Valke, gelegen in de Torhoutstraat 65, wat voor de kleutertjes een hele belevenis was! 

“In onze kleuterklassen werken we onze thema’s uit rond een centraal prentenboek. We zoeken prentenboeken die aansluiten bij de leefwereld van de kinderen”, steekt directeur Nele Dockx van wal. “De peuters en eerste kleuters werken momenteel rond het boek ‘Jules op de fiets’ van Annemie Berebrouckx. In het boek krijgt Jules een nieuwe fiets en zijn mama leert hem voorzichtig te zijn in het verkeer.”

OP ONDERZOEK

Maar theorie is een iets, praktijk nog steeds de beste leerschool. “Tijdens onze thema’s gaan we ook graag op onderzoek met de kinderen want dat is nog steeds de beste leerschool”, beaamt Nele. “Welke kleren draagt een agent? Rijdt hij of zij met de fiets? Hebben ze ook een auto? Welk geluid maakt de sirene?, enz.”

In dit kader nodigden de juffen dan ook enkele agenten uit op school zodat de kinderen dit zelf konden ontdekken. “Ze mochten eens een politiepet passen, klommen in de auto, luisterden naar het kabaal van de sirene,... Zo ontdekten ze ook dat de agent lief was en ze dus geen schrik moeten hebben als ze een agent op straat zien”, vervolgt Nele Dockx. “En wie weet….. Misschien zitten er na dit bezoek wel enkele toekomstige agenten in onze kleuterklas”, besluit de  directrice lachend.