Ploeteren in de modder

Patrick Demarest

13/12/2021
sport

Joran Wyseure (20) is één van de sportieve Lichterveldenaren die Lichtervelde mee op de kaart zet. In het Tormans Cyclo cross team is hij één van de veldrijders in de beloften categorie. Als jonge gast heeft hij al heel wat mooie prestaties geleverd: begin dit jaar twaalfde op het wereldkampioenschap cyclocross voor beloften in Oostende, vierde op het Europees kampioenschap op de VAM berg in Nederland en eerste op de duinencross in Koksijde. Bij de elites reed hij meerdere keren in de top vijftien en zelfs enkele keren in de top tien.

(Foto's Bram van Lent en Cyclingmedia_Agency). 

Drie weken rust

Joran is de zoon van Christophe en Cathy Volcke. Naast het wielrennen gaat hij naar Howest Brugge waar hij Sport en Bewegen studeert. Andere hobby’s buiten wielrennen heeft hij niet: "Er kruipt heel veel tijd in deze sport waardoor het niet mogelijk is daarnaast iets anders te doen," zegt Joran, die eraan toevoegt dat hij naar school gaan ook als een hobby beschouwt. "Op school kan ik eens aan iets anders denken en dat zorgt voor afwisseling. In het cross-seizoen train ik rond de twaalf à vijftien uur per week, in de opbouw daar naartoe kan dat toch een stukje boven de twintig uur zitten. Naast het fietsen ga ik regelmatig lopen en doe ik core stability."

Drie weken rust in maart, dat zijn de enige weken waarin Joran niet of zeer weinig sport. En het zijn de enige weken waarin hij eens kan uitgaan. Of hij veel dingen moet laten voor zijn sport? "Behoorlijk veel, andere mensen van mijn leeftijd moeten waarschijnlijk iets minder op hun voeding letten en kunnen af en toe eens uitgaan. Maar ik bekijk het ook anders, want alle mooie ervaringen die ik beleef, maken zij niet mee. Je moet gewoon keuzes maken en zelf beslissen wat je met je jeugd en je leven wil doen."


Uitdagende parcoursen

Joran startte als voetballer bij KFC Lichtervelde, maar door een toevalstreffer in een koers in Hooglede begon hij te fantaseren over het koersen. "In de bakkerij van mijn grootouders kwamen regelmatig wielrenners over de vloer, daardoor gingen we vaak samen naar de koers. Onder andere supporteren voor Stefaan Vermeersch. Tijdens zijn laatste wedstrijd in Hooglede smeet hij halverwege de wedstrijd zijn handschoenen naar mij. Na de wedstrijd mocht ik met hem op de foto en kreeg ik zijn trofee en zijn sokken. ’s Avonds kwam ik thuis en wou ik beginnen met koersen. Voor mijn achtste verjaardag kreeg ik mijn eerste koersfiets en zo begon het allemaal. Ik koos voor cyclocross omdat ik het fantastisch vind om in de modder te ploeteren en de afwisseling van de parcoursen zijn zeer uitdagend."

53ste positie UCI-ranking

Vorig seizoen stond Joran op plaats 152 op de UCI-ranking, nu vinden we hem terug op de 53ste positie. "In september dit jaar zijn alle punten terug op nul gezet, behalve de punten van het WK. Dus ik had al enkele punten. In oktober dit jaar ben ik naar Zweden geweest om daar twee UCI crossen te rijden waar ik tweemaal tweede werd. Ik ben heel tevreden met die 53ste plaats maar vind het puntensysteem niet correct. Als je wereldbekers bij de elites mag rijden, neem je punten à volonté mee naar huis en in andere crossen zijn bijna geen punten te behalen. Om een voorbeeld te geven: in de superprestige manche in Boom werd ik veertiende bij de profs, daarmee verdien ik geen punten (enkel top tien verdient punten), word je veertiende bij de elites in een wereldbeker, dan heb je daarmee 52 punten verdiend."

Supportersploeg

Zijn grootste supporters zijn zijn ouders en Geert D’Hulster, die naar elke cross meegaan, en zijn grootouders. "Mijn grootouders zijn er meestal ook bij, maar als ze niet aanwezig kunnen zijn, kijken ze altijd op televisie. Ook de mannen van het Gildhofcomité en de moddervrienden komen me dikwijls aanmoedigen."

De prestaties van Joran kan je onder andere volgen op zijn facebookpagina.