Participatieproject bibliotheek

Jenka Watteny

28/08/2023
Cultuur

De bouw van een nieuwe bibliotheek is voorzien in het gemeentelijke meerjarenplan 2020-2025. Deze wordt gekoppeld aan de uitbreiding van WCZ ’t Hof, LDC De Ploeg en de uitbouw van een dagverzorgingscentrum. Voor deze uitbreidingen werd site Denys in de Statiestraat aangekocht. Om een idee te krijgen wat er leeft bij de lezers van Lichtervelde werd deelgenomen aan het Vlaams gebruikersonderzoek en werden de kinderen van de drie lagere scholen op een speelse manier bevraagd. 


Luc Haeghebaert (bibliothecaris): 

"Met de bibliotheek namen we deel aan het Vlaams gebruikersonderzoek, er waren 182 participanten op de vraag wat de bibliotheekbezoeker belangrijk vindt. Als belangrijkste kwamen daaruit meer ruimte, een leeshoek en stille ruimte, een grotere actuele collectie en ruimere openingsuren. Oorspronkelijk was het de bedoeling de bestaande bibliotheek nog een make-over te geven, maar omwille van corona werd dit eerder beperkt en werd beslist te focussen op een nieuwe bib. Ook de drie lagere scholen in Lichtervelde werden in het verhaal betrokken. De meest opvallende bemerkingen waren dat een leuke inkom belangrijk is, plaats om buiten te lezen, groene omgeving zowel binnen als buiten en uiteraard een gameruimte."

Bibliotheekbezoeken

Er werden intussen zo’n acht verschillende bibliotheken bezocht om inspiratie op te doen. Er staan er nog een paar op de planning, zoals de Open Library in Oostkamp, waar naast de bemande openingsuren de bibliotheek ook open is zonder personeel.