Parkiboks

Patrick Demarest

02/10/2021
sport

Begin september startte in Lichtervelde Parkiboks, bokstrainingen voor mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson, dankzij de samenwerking tussen Parkili en boxingteam Houtland.


Lichtervelde Vandaag mocht langsgaan om een training mee te volgen. Eén training duurt een uur. De sporters warmen armen en benen op en gaan dan aan de slag. "Je tegenstander altijd in de ogen kijken, dan zie je het geheel. Voel je het al branden? Neen, ga dan maar wat dieper," moedigt de trainer Delfine de sporters aan.

Jolien De Ketelaere en Delfine Persoon zijn de trainers. Jolien was degene die indertijd lessen voor kinderen introduceerde en toen de vraag kwam om training te geven voor Parkiboks, twijfelden Jolien en Delfine geen seconde.

 "Ik help graag mensen," zegt Jolien, "ik zet mezelf liever opzij als ik anderen van dienst kan zijn. We zijn opgestart in september, en het is vooral aanvoelen wat lukt en wat niet. Sommige trainingen gaan vlotter, op andere zie je dat iemand het moeilijker heeft. Daar houden we rekening mee." Delfine Persoon vindt het plezant om te doen vooral als ze ziet hoeveel deugd de mensen ervan hebben.


Rik Hendrickx (51, Zedelgem), kreeg de diagnose ziekte van Parkinson in 2011, hoewel de eerste tekenen ervan al aanwezig waren in 2003. "Ik had symptomen maar associeerde die niet aan de ziekte van Parkinson, pas in 2011 werd de aandoening bevestigd." Rik begon privé met bokstrainingen, één uur per week. "Via Parkili deed ik een oproep en zo ging de bal aan het rollen. In Zedelgem startten we een club op, helaas door corona lagen we anderhalf jaar stil en de trainer besliste om er helemaal mee te stoppen. Zo kwamen we bij boxingteam Houtland terecht. Momenteel zijn er een twintigtal leden. De meeste leden zijn van de regio Brugge. Er is wekelijks een kinesist aanwezig, gespecialiseerd in de ziekte. Ze observeert en als iemand hulp nodig heeft, deelt ze de bewegingen in stukken op en leert ze zo aan." Het doel van Parkiboks is mensen met ziekte van Parkinson met plezier laten bewegen onder begeleiding van experts. Rik maakte een leidraad op om de kwaliteit en integriteit te garanderen. "Ook met Parkinson is het nuttig om te blijven sporten. De bokssport bevat een aantal elementen die interessant zijn bij de ziekte. Er is aandacht voor coördinatie, balans, lichaamshouding, uithouding en spierkracht."

Parkiboks gaat elke zaterdag door vanaf 9.25 uur, Statieplaats 8 (boxingclub Houtland) in Lichtervelde. Meer info op www.parkili.be of via info@parkili.be.

Georges Rogiers (75), postbode op rust en Lichterveldenaar, is één van de leden van Parkiboks. Vandaag is de derde keer dat hij aanwezig is. Op vrijdagnamiddag vind je hem op de petanquebaan.