Op reis naar de Filipijnen

Jenka Watteny

09/05/2023
Actua

Elfride Coessens en Marc Werbrouck reisden met de internationale ngo Trias naar de Filipijnen waar ze werden ondergedompeld in het thema klimaatverandering. Beiden zijn lid van de Landelijke Gilde en Neos. 


Elfride en Marc: We maakten kennis met ondernemende Filipino's, maar ontdekten vooral hoe ze met klimaatverandering omgaan in de Filipijnen. Want jaarlijks razen er zo'n 20 tyfoons over de eilanden, zij voelen dus dagelijks de gevolgen van die klimaatcrisis.

Van 13 tot 27 april ontdekten 14 leden van Landelijke Gilden en Neos de adembenemende fauna en flora van de Filipijnen. Het thema van de reis was de klimaatverandering en hoe ondernemende Filipino's van boeren- en ondernemersorganisaties hiermee omgaan. 

Karel Billiet, relatiebeheerder bij Trias en reisbegeleider: In de Filipijnen zijn de gevolgen van de klimaatveranderingen duidelijk zichtbaar. Jaarlijks razen er zo’n 20 tyfoons over de 7107 eilanden. En die stormen worden alleen maar intenser en het worden er ook meer. Dat heeft een grote invloed op de landbouw. We kunnen in België dus veel leren over de aanpak van klimaatverandering in de Filipijnen. De deelnemers reisden van de hoofdstad Manilla, naar de Bicol-regio en deden aan eilandhoppen in Camarines Norte. Als hoogtepunt van de reis bleven de deelnemers overnachten bij leden van partnerorganisaties van Trias.

Ze gingen op bezoek bij enkele partnerorganisaties van Trias die werken rond biologische landbouw en klimaatverandering. De reizigers gingen onder meer langs bij LPMPC, een landbouwcoöperatie die onderzoekt hoe ze de meerwaarde kunnen halen uit ananas. Voordien gooiden ze ananasbladeren bijvoorbeeld weg. Maar nu verwerken ze die bladeren tot vezels. Die ananasvezel wordt ook geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk om er vegan leer van te maken.

Het belang van een extra inkomen

De bezoeken waren bijzonder leerrijk, vooral omdat de situatie van Filipijnse landbouwers herkenbaar is. Het blijft een uitdaging voor landbouwers wereldwijd om voldoende te verdienen. Het bezoek aan visserscoöperatie BRIFA toonde hen bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om een extra inkomen te hebben. Dat komt omdat ze enkel vissen tijdens het droge seizoen, zo’n 7 maanden per jaar. Daarbuiten is het te gevaarlijk door tropische stormen. Ze zagen ook hoe creatief Filipino’s zijn om een extra inkomen te zoeken. Zo recycleren ze oude kledij en stoffen, maken er onder meer deurmatten van en verkopen die.

Over Trias

Trias is een internationale ngo die actief is in 17 landen, waaronder de Filipijnen en België. Trias versterkt ondernemers – en boerenorganisaties om te komen tot een inclusieve, duurzame en sociaal rechtvaardige wereld waarin iedereen kansen krijgt om hun talent te ontplooien. Trias, Landelijke Gilden en Neos zijn al meer dan 20 jaar partners en zetten zich samen in voor een inclusievere samenleving met aandacht voor klimaatverandering, circulaire economie en eerlijke handel.