We spreken af in 'Den Gouden Appel', het café op de markt dat een centraal punt speelt in het leven van Peter Bossu (57). Het was de plaats waar hij samenkwam met zijn vrienden, met werkgroepen, hier werd de milieugroep opgericht en op het eerste verdiep vergaderden ze tot de zon al lang niet meer voldoende licht gaf. Intussen woont Peter meer dan 30 jaar in Lampernisse, hij is coördinator bij Natuurpunt De Bron.
Chris en Claire
Peter: "Bij uitbaters Claire en Chris was alles mogelijk. Eén van de gedichten gaat expliciet over het koppel. In de jaren '80, '90 bestond de 'Lichterveldse gazet', het was een linkse, alternatieve krant met heel wat abonnees. Niet iedereen kon er zomaar voor schrijven, je moest aanvaard worden om er in te komen. Ik heb er onvoorstelbaar veel uit geleerd. Alles werd kritisch geanalyseerd, maar daaruit kon je leren."
Wat als ik val?
Peter is als schrijver niet aan zijn proefstuk toe. Hij publiceerde meerdere boeken, schreef voor talrijke tijdschriften en schreef twee toneelstukken. Op 16-jarige leeftijd was hij al bezig met gedichten maken.
Peter: "De ene beter dan de andere. Ik denk dat het best is dat ik ze niet meer allemaal heb. Soms laat ik iets lezen aan een vriend of stuur ik een gedicht op naar bijvoorbeeld de poëziekrant. Soms worden ze goed ontvangen, soms word ik gewoonweg afgekraakt. Kritiek kan genadeloos zijn, het is iets waar je moet leren mee omgaan. Op een bepaald moment begon het idee te spelen om een samenvatting te maken van mijn gedichten maar ik bleef twijfelen tot iemand me zei het gewoon te doen. Publiceer dat. Je moet durven springen in het leven. En ik heb gesprongen."
Moeilijke kunst
Peter: "Poëzie is de moeilijkst toegankelijke vorm van kunst. Poëzie moet je herlezen, er over nadenken, langer bij stilstaan. Mijn vrouw leest veel van mij en steunt me met alles, maar over deze bundel zegt ze dat ze er niks van begrijpt. Mijn favoriete dichter is Hugo Claus. De woorden vloeiden uit zijn pols. Evengoed ben ik fan van Remco Campert en Boudewijn Büch hoewel ik zelf zijn poëzie niet altijd snap."
Nu we hier toch zijn
In 'Nu we hier toch zijn' staan gedichten die verwijzen naar Lichtervelde, en daarnaast gedichten die Peter in de loop der jaren heeft geschreven. De tekeningen zijn van Johan Lowie. Op de cover staat een oude foto van Peter als kind en zijn familie.
Peter: "Onlangs tekende mijn zoon een dinosaurus en bedacht ik me dat ik waarschijnlijk die tekening als cover zou hebben gebruikt. Het toont aan hoe relatief het leven eigenlijk is."
'Nu we hier toch zijn' werd uitgegeven bij Uitgeverij De Bok en is in Lichtervelde te koop bij café Den Gouden Appel, Marktstraat 13.
De bundel is eveneens beschikbaar bij Mario's kranten- en boekenwinkel in Kaaskerke, Rein-grafiek in Diksmuide of via overschrijving op BE36 0630 7262 8581 ten aanzien van Peter Bossu met vermelding 'Nu we hier toch zijn' en postadres. De bundel kost 20 euro, 3 euro extra bij verzending.
…
Hoe zou liefde smaken
Ontdaan
Van alle vlees
Zonder verhaal de nacht verdrinken
…
(fragment uit ‘Nu we hier toch zijn’)