Nieuw hemelwater- en droogteplan

Jenka Watteny

10/07/2024
Actua

De gemeente Lichtervelde werd de voorbije decennia meermaals geconfronteerd met wateroverlast. Om deze overlast als gevolg door de klimaatverandering beter het hoofd te bieden, ontwikkelde de gemeente al in 2019, als één van de eerste gemeentes, een gebiedsdekkende visie over hoe het ruimtelijk en beleidsmatig wil omgaan met hemelwater.


De voorbije jaren werkte de gemeente, samen met verschillende partners, een aantal van de actiepunten concreet uit. Zo werden de regels inzake de behandeling van hemelwater in de gemeente verstrengd en werden verschillende bufferbekkens aangelegd. In het najaar van 2023 bewezen deze maatregelen hun nut.

Nieuw hemelwater- en droogteplan goedgekeurd

Het vernieuwde hemelwater- en droogteplan, zoals het nu heet, werd goedgekeurd in degemeenteraad van 24 juni 2024. Het plan bevat naast een herziening van de vroegere acties ook een reeks nieuwe acties. De acties komen voort uit ervaring die is opgedaan in de voorbije jaren en houdt rekening met nieuwe inzichten.

Steven Dejaeghere, coördinator cluster ruimte: 

“We zijn tevreden met dit plan. Hiermee kunnen we voor de nieuwe beleidsperiode een receptenboek voorleggen waarmee we de volgende jaren aan de slag kunnen gaan om de gemeente nog meer klimaatrobuust te maken en het goede werk van de voorbije jaren verderzetten.

Het volledige hemelwater- en droogteplan is terug te vinden op de gemeentelijke website.