Majorettekorps De zwaan viert 50 jaar met een show

Jenka Watteny

05/04/2024
Cultuur

Naar aanleiding van het jubileumjaar, 50 jaar majorettes De Zwaan, organiseert het majorettekorps een show op 20 april, om 15 uur en om 19.30 uur in OC De Schouw. Er is een special act van Brian Pauwels, vice-wereldkampioen twirling 2022. 

(bovenste rij: Inge Debusschere, Marleen Vanoverschelde, Lore Tytgat. Onderste rij: Kely De Keukelaere, Magda Verpoort, Cindy De Keukelaere)

50 jaar majorettekorps

Het majorettekorps van De Zwaan bestaat dit jaar 50 jaar. De majorettes gingen in 1974 van start. De majorettes startten met 15 meisjes, in 2024 telt het twirling team 36 leden.  

Magda Verpoort (86), stond samen met Jeanne Vanoverschelde aan de wieg van het team. De familielijn van Magda zet zich nog altijd verder bij de majorettes. “Mijn dochter Inge Vandenbussche zat erin, mijn kleindochter Lore Tytgat en nu ook een achterkleindochter, Nina Wybaille,” vertelt Magda.

Het allereerste korps telde 15 majorettes, met Marleen Vanoverschelde (63) en Nydia Steen (+) als kopmajorettes. “Wij waren één van de eerste muziekensembles die een majorettekorps hadden. Vroeger werden we veel gevraagd aan zee. Het was ontzettend warm met die uniformen aan, vooral met die sous-pull,” zegt Marleen.

Ook Inge Debusschere (58) was erbij van in het begin. Het allereerste shownummer was ‘Longstreet-Dixie’. “De muzikanten wilden maar één liedje spelen, we waren dat allemaal zo beu op den duur."  

Cindy De Keukelaere (50) startte in 1982 bij de dansgroep en de majorettes. In 1992 wordt ze hoofdmajorette. Haar zus, Kelly De Keukelaere (42) werd op vijfjarige leeftijd lid van de majorettes, en werd in 2007 hoofdmajorette. Lore Tytgat (32) is de huidige hoofdmajorette. 

Kaarten kosten 16 euro voor een volwassene, 8 euro voor wie onder de 12 jaar is. Deze kunnen besteld worden via Jubileumtwirling.eventgoose.com.