Literaire reis van verleden naar toekomst

Jenka Watteny

25/01/2022
Cultuur

Op donderdag 27 januari, gedichtendag, komt dichter Geert Viaene langs in de bibliotheek van Lichtervelde. Hij maakt er een literaire reis doorheen zijn jeugd tot nu en de toekomst tegemoet. 


(Foto: Geert Viaene)


Geert Viaene (58) woonde tot en met het vijfde leerjaar in Lichtervelde, waarna hij verhuisde naar Meldert in Brabant. In Kortrijk studeerde hij af als opvoeder in 1984. Geert woont in Brugge en werkt in het Wit Huis in Loppem, een afdeling van De Kade voor volwassenen met een meervoudige beperking. Hij leidt er het muziek- en poëzie-atelier. 

Geert publiceerde in 2016 zijn eerste bundel 'Eistijden', en in 2018 'Tussentij', allebei uitgegeven bij uitgeverij P uit Leuven. "De week van de poëzie is de uitgelezen kans om naar buiten te treden met recente gedichten. Wat thematiek betreft, 'natuur', is het zeker zo dat de actualiteit inspireert. Wie ligt er niet wakker van de klimaatcatastrofes en de vluchtelingenproblematiek."

Charlotte Van den Broeck is één van Geerts favoriete schrijvers. "Ze slaagt er in lichamelijke gewaarwordingen om te zetten in een heel vloeiende taal die een ruim publiek aanspreekt."

Voor de (beginnende) schrijvers geeft Geert graag wat nuttige tips mee: "Het is als schrijver belangrijk om open te staan voor een zo wijd mogelijk gamma aan literatuur. Je kan niet schrijven zonder veel te lezen en je eigen teksten te laten beoordelen door anderen. Door deel te nemen aan schrijfwedstrijden krijg je de kans om feedback te krijgen van een deskundige jury. In poëzie-tijdschriften lees je wat er leeft maar interessant wordt het pas als je bij evenementen contacten kan leggen met andere schrijvers." 

Je kan de literaire reis van Geert Viane volgen donderdag 27 januari om 20 uur, in de bibliotheek van Lichtervelde. Inschrijven kan via onthaal1.bibliotheek@lichtervelde. Bij veel inschrijvingen gaat het door in OC De Schouw. Inkomprijs is 2 euro.