Lichtervelde klinkt op de folklore

Jenka Watteny

21/06/2022
Actua

In 2022 gaat voor de 25ste keer de folklore door. Het thema is 'Lichtervelde klinkt': klinken met de glazen voor de feesteditie, anderzijds een muziekfestival op zondag. Het folklore-bestuur is intussen druk bezig het programma op punt te zetten, maar we lichten alvast een tipje van de sluier. 

(Foto folklore-bestuur)

De folklore in Lichtervelde bestaat 51 jaar, dit tweejaarlijks gebeuren viert zijn 25ste editie. Lichtervelde klinkt met op zondag een heus muziekfestival, zoals gebruikelijk begin de twintigste eeuw. De muziekgezelschappen komen in optocht van het station naar de markt en verzorgen daar elk op hun beurt een kort optreden. Daarnaast staat de markt gevuld met volksspelen, oude ambachten en leuke attracties. 

Stunt

De stunt voor de 25ste editie is het vormen van een reuze-polonaise. Het wereldrecord aantal deelnemers staat op 3379. In Roeselare probeerden ze dit in 2019 met amper 380 deelnemers. Lichtervelde gaat voor minstens 500. De eerste 500 deelnemers worden beloond na de prestatie met een gratis Triple Piro, geschonken door All Drinks Bevernagie. Presentator van de stunt is Simon Dejonghe, zanger Aaron Willaert en de verzamelde muzikanten op de markt. Op het lied 'Leef' wordt er met zoveel mogelijk mensen de polonaise gedanst. Een knipoog naar de Lichterveldse leuze 'Lichtervelde Leeft'. 

Reuzenfeest in OC De Schouw

Geen miss- en prins verkiezing op deze editie maar wel een reuzenfeest in OC De Schouw. Om 20.30 een optreden van de 'Lovebirds' gevolgd door 'A Murder in Mississippi'. Dit is een zeskoppige Gentse band die swingende americana, country, folk en blues brengt. Afsluiten gebeurt met DJ monsieur Sandèr. 

Praktisch

- Deelnemers voor de polonaise melden zich op zondag 4 september aan op de markt vanaf 14 uur. Omstreeks 15.30 uur gaat de dans zelf door. Toegang op zondag is gratis. 

- Het Reuzenfeest in OC De Schouw start om 20.30 uur. Tickets zijn te koop aan 10 euro, online via bit.ly/folklorebal. Foklore-kleren zijn toegestaan, maar niet verplicht.

- Verenigingen in Lichtervelde krijgen binnenkort een uitnodiging om deel te nemen aan de folkloremarkt, om hun kas wat bij te spijzen. Voorwaarde is dat een paar leden in folklore-kleren deelnemen aan de optocht. De route is kort, alles gebeurt te voet. Er worden geen karren of andere voertuigen ingezet. Groepen die zich geroepen voelen, mogen zich opgeven via christa.levecque@skynet.be