Lichtervelde in nieuwe prenten, anno 2021-2022

Jenka Watteny

18/12/2022
Cultuur

De 28ste editie van het nieuwe Lichterveldse fotojaarboek werd vandaag voorgesteld. Het jaarboek is een samenwerking van de Lichterveldse perskring, fotograaf Kurt Desplenter, en wordt uitgegeven door de Heemkundige Kring. Het fotojaarboek werd voorgesteld aan de hand van een vragenronde. Johny Vansevenant interviewde achtereenvolgens burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn, Kurt Desplenter en de ouders van Joran Wyseure. 


Bevrijding na de coronaperiode

Burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn: De gemeente leeft weer op na de coronaperiode. Het voelt als een bevrijding, vele activiteiten konden weer doorgaan. Lichtervelde is een sportieve en culturele vereniging. De prestaties van Joran Wyseure op het wereldkampioenschap, de kampioenen bij onze sportverenigingen en de schaakkampioene Marigje Degrande, zijn een stimulans voor jonge mensen om te starten met sporten. Cultuurhuis De Keizer zorgde voor een nieuwe invulling op vlak van cultuur, het leent zich tot heel veel activiteiten. Er zijn een aantal nieuwe verkavelingen bijgekomen en het bevolkingsaantal leunt tegen de 9200 Lichterveldenaren. Uiteraard was er ook de huldiging van Gilbert Desmet, onze ereburger. Een heel vriendelijke, joviale man. Eén van de ambassadeurs van onze gemeente." 

Turen vanuit de kerktoren

Kurt Desplenter: Onze eerste uitgave in '95-'96 was in zwart-wit. Gaandeweg begon er kleur in te komen. Een mooie vooruitgang want kleur zegt zoveel meer. We komen van een tijd waar we onze foto's zelf ontwikkelden naar het digitale tijdperk. Het fotojaarboek is een interessant souvenir over de geschiedenis van Lichtervelde."

Voetballer of wereldkampioen veldrijden?

Cathy Volcke en Christophe Wyseure: Het scheelde niet veel of Joran werd nooit wereldkampioen veldrijden. Hij wilde op vijfjarige leeftijd al starten met veldrijden, maar dat mocht niet van zijn vader, eerst moest hij voetballen. Uiteindelijk, op achtjarige leeftijd, is hij gestart met veldrijden. Joran reed altijd al liever naast de weg dan op de weg. Het spelen, het ravotten en het plezier opzoeken zat er van jongs af in. Joran bouwde onze tuin om tot een veldritparcours. Voor hem was dat schitterend, voor ons was dat chaos in de tuin. Joran was geen uitblinker in het het begin, dat is traag gegroeid. Het blijft hard werken. 


Het fotojaarboek is te koop bij de Heemkundige Kring en in dagbladhandel ’t Hoekske, Statiestraat 46.